Kancelarija za KiM: Uhapšen Zoran Đokić na Jarinju; Reagovala i Srpska lista

Srbin Zoran Đokić, raseljeno lice iz Peći, uhapšen je sinoć na administravnom prelazu Jarinje zbog sumnje da je odgovoran za ratni zločin. Ovo je saopštila Kancelarija za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije

Kosovska policija ga je najpre dva sata zadržala na prelazu, a potom ga je pod oružanom pratnjom sprovela u Peć, dok je njegovo dvanaestogodišnje dete moralo da bude svedok tog maltretiranja, a onda i da samo nastavi put ka Kosovskoj Mitrovici, navodi se dalje u saopštenju.

“Ovaj događaj je još jedna potvrda da Priština ne nemerava da odustane od kampanje zastrašivanja srpskog stanovništva na Kosovu i Metohiji zloupotrebom takozvanih tajnih spiskova osumnjičenih za ratne zločine.

U prošlosti se pokazalo da su gotovo svi Srbi uhapšeni na ovaj način bili nevini, i da je jedini cilj i ishod ovakvog postupanja stvaranje stalne atmosfere straha i nesigurnosti, a da je kampanja usmerena pre svega prema potencijalnim povratnicima” .

Kancelarija za Kosovo i Metohiju je Đokiću obezbedila branioca, i biće u stalnom kontaktu sa njegovom porodicom,  zaključuje se u sapštenju.

Srpska lista: Hapšenje raseljenog lica Zorana Đokića iz Peći na administrativnom prelazu Jarinje za nekakav ratni zločin i maltretiranje pred njegovim maloletnim detetom je nastavak pritiska na Srbe na Kosovu i Metohiji.

“Uvek kada se podignu tenzije u Prištini, i kada su politički predstavnici Albanaca pod pritiskom zbog svojih neodgovornih i destruktivnih poteza, to se prelomi preko leđa našeg naroda na ovim prostorima.

Po ustaljenoj praksi, po nekakvim tajnim spiskovima, hapse se oni koji su pod napadima ekstremista napustili rodni kraj na Kosmetu u trenutku kada se osmele da posete svoja imanje. Tako svima koji pomisle da se vrate na ove prostore žele da pošalju jasnu poruku da nisu dobrodošli i ne biraju način da čak i pomisao o povratku osujete” saopštila je Srpska.

Srpska lista najoštrije osuđuje ovakvo ponašanje i kontinuirane provokacije Prištine, navode dalje u saopštenju, i zahtevaju da OEBS, Euleks i ambasade Kvinte od političkih predstavnika kosovskih Albanaca glasnije i odlučnije reaguju i upozore ih da prestanu sa provokacijama koje destabilizuju prilike na terenu.

 

 

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica, saopštenje

Comments