• Početna>
  • Vesti>

U junu realizacija osmog projekta “Spojimo decu KiM i Republike Srpske”

Predsednik Odbora za pomoć  Srbima na Kosovu i Metohiji iz Republike Srpske , Milorad Arlov u opštini Zvečan sastao se sa predstavnicima Kancelarije za Kosovo i Metohiju, predsednicima privremenih organa opština i direktorima osnovnih škola sa teritorije celog Kosova i Metohije. Tema sastanka je osmi projekat “Spojimo decu Kosova i Metohije i Republike Srpske” ,najmasovniji do sada , koji će biti realizovan od 16. do 23.juna.

Oko hiljadu osnovaca iz cele južne srpske pokrajine i ove godine biće gosti vršnjacima u Republici Srpskoj, u okviru projekta “Spojimo decu Kosova i Metohije i Republike Srpske”.

“Cilj projekta je spajanje istog naroda sa obe strane Drine a mi iz Republike Srpske posebno smo vezani za srpski narod na Kosovu i Metohiji”, rekao je Milorad Arlov, predsednik Odbora za pomoć Srbima na KiM i izrazio zadovoljstvo što će veliki broj dece sa KiM posetiti 16 gradova Republike Srpske.

Arlov je naglasio da će u grupi koja će posetiti Republiku Srpsku ove godine biti i roditelji i deca iz Udruženja “Podrži me” iz Kosovske Mitrovice.

Ovaj projekat se realizuje uz podršku i pomoć Vlade Republike Srbije i Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

“Naša deca na Kosovu i Metohiji imaju malo drugačije želje od svojih vršnjaka iz drugih mesta u Srbiji i region. Oni ovde žele slobodu i bezbednost.  Zato svaki njihov odlazak van KiM i posete koje organizuje Kancelarija za Kosovo i Metohiju je nešto što će se urezati u njihovo sećanje i što im mnogo znači. Omogućiće im da malo oboje svoju stvarnost i realnost odrastanja u izuzetno teškim uslovima vedrijim bojama, pogotovu kada je reč o našoj deci južno od Ibra”, istakao je Petar  Petković, pomoćnik direktora Kancelarije za KiM.

Direktori osnovnih škola koji su do sada učestvovali u ovom projektu nose lepe uspomene iz Republike Srpske.

“Takvu dobrodošlicu, toliko ljubavi prema nama svima nisam doživela nigde”, naglasila je Sladjana Fićović, direktorica OŠ “Vuk Karadžić“ Zvečan.

Čedomir Nikolić, direktor OŠ “Šarski odred“ u Sevcu rekao je da je njihov domaćin u Republici Srpskoj Grad Pale već dve godine.

“Tu smo i deca i ja našli mnogo dobrih prijatelja, časnih i iskrenih ljudi koji su nekada živeli u sličnim uslovima u kojima mi danas živimo”, rekao je Nikolić.

U proteklim godinama, u 27 gradova i opština Republike Srpske boravilo je preko tri ipo hiljade mališana sa Kosova i Metohije.

 

Izvor: TV Most

Comments

Pročitaj još