Vučić: Moramo da gledamo i interese Albanaca

“Mi moramo da razumemo i albanske interese. Ja znam da niko ne voli ovu rečenicu da čuje, ali je suština da moramo da gledamo i tuđe interese i da pokušamo da postignemo kompromis”, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, tokom konferencije za medije u Beogradu sa slovenačkim kolegom Borutom Pahorom.

Predsednik Srbije je naveo da svoje želje imaju i Albanci i svet.

“Naravno da mi imamo svoje i zahteve i potrebe i na pravu zasnovano ono što tražimo”, rekao je Vučić.

Vučić je preneo da mu je u Davosu, na nedavnom Svetskom ekonomskom forumu, nemačka kancelarka Angela Merkel, pozivajući se na Maksa Vebera, rekla da je kompromis pobeda, a ne poraz.

“Plašim se da smo mnogo daleko, jer su nas svi svojim pričama, i Srbi i Albanci, a i pola sveta naročito sa Zapada, ubili ogovaranjem nečega što još nije ni postignuto. I naš prostor za bilo kakav razgovor i bilo kakav kompromis je toliko sužen i mali, da ga je gotovo nemoguće postići. Jer su svi protiv njega i dok ga nisu videli, a alternativu nisu ponudili”, izjavio je Vučić.

Predsednik Srbije je ovo rekao, nakon što su Pahora novinari upitali kako vidi moguće rešenje u dijalogu Beograda i Prištine i kako gleda na moguću korekciju granica ili razgraničenje.

Pahor je odgovorio da se verovatno ne može isključiti neki uzajamni dogovor koji ide prema mirnom rešenju.

“Taj proces ne sme da donese kolateralnu štetu za druge države u regionu, jer toga se najviše boje mnogi evropski lideri. To je vrlo hrabro razmišljanje, ja to ne bih odbacio, ali bio bih jako, jako oprezan pri tome”, rekao je Pahor.

 

Izvor: RSE

Comments

Pročitaj još