• Početna>
  • Vesti>

Putin građanima ispred Hrama Svetog Save: Hvala na prijateljstvu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ruski predsednik Vladimir Putin obišli su Hram Svetog Save, gde ih je sačekao veliki broj građana. Nakon simbolične ugradnje delića mozaika i paljenja sveća u kripti, Putin se zahvalio okupljenima na prijateljstvu.

Dvojicu predsednika je ispred Hrama Svetog Save, pored velikog broja građana koji se tu okupio, dočekao i patrijarh srpski Irinej.

U pratnji patrijarha i starešine Hrama vladike Stefana, Aleksandar Vučić i Vladimir Putin obišli su kriptu, gde su zapalili sveće.

Potom su obišli ostali deo Hrama, kako bi se upoznali s tim šta je sve urađeno u njemu od 2011. godine.

O toku radova predsednike Vučića i Putina informisali su patrijarh Irinej i ruski akademik Nikolaj Aleksandrovič Muhin, pod čijim rukovodstvom je urađena celokupna ikonografija.

Paljenje sveća u kripti

Nakon toga, predsednici su, zajedno sa patrijarhom, simbolično ugradili delove ruske i srpske trobojke na mozaiku sa likom Isusa Hrista, na kojem rade ruski umetnici, i potpisali ikonu sa njegovim likom.

“Mozaik je vrlo skup i koštaće preko 30 miliona evra, ruska strana finansirala je prvu etapu, ‘Gaspromnjeft’ je konkretno finansirao kupolu, sada se očekuje da će ruska strana pomoći i za drugu etapu, a Vlada Srbije je spremna da finansira ostatak mozaika”, rekao je za Tanjugvladika Stefan.

Inače, ovo je najveća kupola u pravoslavnim hramovima koja je urađena u mozaiku, površine 1.250 kvadrata.

Putin se obratio okupljenima

Napuštajući Hram, ruski predsednik se, iako to nije uobičajeno, obratio građanima koji su iz svih delova Srbije došli da ga pozdrave.

“Hvala, hvala na prijateljstvu”, rekao je Putin na srpskom i ponovio to na ruskom jeziku.

Prema procenama policije, između 120.000 i 130.000 ljudi dočekalo je predsednika Rusije na platou ispred Hrama. Okupljeni su nosili zastave Srbije i Rusije, a sa bine su se puštale srpske i ruske pesme.

Okupljeni na platou

Pri dolasku na Vračar, dvojicu lidera su dočekala zvona, a ispraćeni su uz zvuke pesme “Ovo je Srbija”.

Posetom Hramu Svetog Save, Putin je završio jednodnevnu posetu Srbiji, četvrtu po redu.

Patrijarh Irinej dočekao dvojicu predsednika u Hramu Svetog Save

U Hramu su bili i članovi ruske delegacije, kao i ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Čepurin, predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik i visoka delegacija Republike Srpske.

Od zvaničnika Srbije, obilasku ove svetinje prisustvovali su predsednica parlamenta Maja Gojković, potpredsednik Vlade Nebojša Stefanović i drugi ministri vlade Ane Brnabić.

Izvor Tanjug/RTS

 

 

Comments

Pročitaj još