Da li Vašington i Priština spremaju novi “Rambuje”?

Beograd — Novoformirani pregovarački tim Prištine za razgovore sa Beogradom priprema novu platformu na osnovu koje će se ubuduće voditi razgovori sa Srbijom.

Nova platforma, koja još nije ugledala svetlost dana, prema rečima Fatmira Ljimaja, potpredsednika kosovske vlade, treba da bude odraz jedinstva Kosova, ali i “osovina” i “vodič” za pregovore sa Beogradom, prenosi Sputnjik.

U njoj će biti tačno precizirano o čemu nema pregovora sa Beogradom, šta su za Prištinu “crvene linije”, a zamišljena je tako da bude “zamena” za važeću Rezoluciju 12 44, prenosi televizija RTK 1. Sputnjik, međutim, podseća da Priština već ima platformu za pregovore sa Beogradom, usvojenu u parlamentu Kosova, koja ima agendu po kojoj su dosadašnji razgovori funkcionisali.

Postavljjua se zato pitanja, navodi dalje Sputnjik, zašto je Prištini potrebna nova platforma i da li je zapravo to priprema za “reprizu ‘Rambujea”?

Politikolog iz Prištine Nedžmedin Spahiu uveren je da je posle pisma američkog predsednika Donalda Trampa Kosovu na površinu isplivalo da “neki dogovor već postoji” i da se samo čeka druga strana (Srbija). Što se njega tiče kasno je za bilo šta novo, pa i za platformu.

“Bez obzira šta oni nameravaju, sada je sve gotovo i isuviše kasno da se bilo šta promeni. Ako je to neki dogovor koji će biti potpisan u Vašingtonu, onda je moguće i da se promeni Rezolucija 12 44 i da se dođe do neke nove situacije”, ocenjuje Spahiu.

I dok prištinski analitičar nije dao nikakva odgovor na temu “reprize ‘Rambujea'”, za političkog analitičara Dragomira Anđelkovića ovaj scenario je moguć, uz konstataciju da razni krugovi i na Zapadu i u Prištini pokušavaju da Srbiju uvuku u neki sličan model pregovora.

“Tipa ‘Rambuje 2’, gde bi se Srbija našla pod velikim pritiskom. Ali verujem da Srbija nije toliko naivna i neodgovorna da u tako nešto uđe. Ako smo odbili ‘Rambuje’ u vreme kad je Amerika bila dominantna sila koja je mogla da radi šta god hoće, zašto bismo prihvatili ‘Rambuje 2’ u novonastalim geopolitičkim okolnostima, kada se vidi da Amerika mnogo toga više ne može, i da postoje sile kao što su Rusija i Kina koje joj pariraju”, objašnjava Anđelković.

Što se tiče nove prištinske platforme, Anđelković veruje da je ona više za unutarpolitičku upotrebu, kojom bi trebalo da se uklone politički oponenti, nego što će imati stvarnu snagu. I Spahiu smatra da je ona pokušaj da se potkopa vodeća uloga kosovskog predsednika Hašima Tačija u dijalogu sa Srbijom. Drugim rečima, da se slučajno ne dođe u situaciju da se ponovo razmatra ideja o “korekciji granica” sa Srbijom.

Izvor Sputnjik

Comments