• Početna>
  • Vesti>

Međusobno optuživanje ne ide u prilog otkrivanju odgovornih za ubistvo Ivanovića

I godinu dana od ubistva  lidera Građanske inicijative Srbija, demokratija, pravda (GI SDP) Olivera Ivanovića, njegovi saradnici, porodica, kao i javnost, i dalje su uskraćeni za informacije u vezi sa istragom, i bez odgovora na pitanje ko su nalogodavci i izvršioci ubistva.

Ivanovićeva dugogodišnja saradnica Ksenija Božović kaže za Kontakt Plus da GI SDP neće prestati da vrši pritisak da se Ivanovićev ubica pronađe, jer se to, ističe, mora otkriti zbog svih dešavanja, ali i zbog budućnosti Srba na KiM.

Iz GI SDP su u novembru prošle godine uputili otvoreno pismo svim međunarodnim predstavnicima  na Kosovu, kao i stranim ambasadama, sa pitanjem šta su uradili i šta rade institucije u vezi ovog slučaja.

Odgovor su dobili jedino od Euleksa, o sastancima kosovske i srpske policije.

“Rečeno nam je da je, obzirom da je posrednik između vlasti u Prištini i Beogradu, da su do sada održana tri sastanka i da je očekivano bilo da se održi četvrti u Beogradu, međutim do tog susreta nije došlo. Za ta tri sastanka, informacije imaju i Beograd i Priština” – kaže Božović.

Međunarodnim predstavnicima i ambasadama na Kosovu uputili su poziv da dođu na obeležavanje godišnjice Ivanovićevog ubistva 16.januara, sa ciljem, istakla je Božović, da se uputi čvrsta i jasna poruka sa mesta njegovog ubistva, da institucije koje su oni formirali, moraju da rade svoj posao u skladu sa zakonom i da se ubica Olivera Ivanovića mora pronaći.

Advokat Nebojša Vlajić, jedan od branilaca Olivera Ivanovića tokom gotovo četvorogodišnjeg sudskog procesa koji je vođen protiv njega, kaže za Kontakt Plus da, imajući u vidu dinamiku čitavog procesa,  nema mesta nekom optimizmu u smislu razrešenja slučaja Ivanovićevog ubistva.

“Ovo što se do sada dešavalo u vezi istrage, gde se stalno najavljuju velika otkrića pa se ništa ne objavljuje i čitava ova godina dana koja je prošla u međusobnom okrivljavanju Beograda i Prištine, ne govori u prilog da može da bude optimizma. Međutim, kao i svi ljudi, i ja se nadam da će ubice biti otkrivene i da će javnost saznati šta se desilo, zbog čega je Oliver Ivanović ubijen i ko je to učinio” – rekao je Vlajić.

Specijalno tužilaštvo Kosova  i srpsko Specijalno tužilaštvo za organizovani kriminal vode paralelne istrage Ivanovićevog ubistva, ali do sada,  osim međusobnog prebacivanja odgovornosti jednih na druge i optužbi da druga strana koči istragu, nije saopšteno gotovo ništa.

Oliver Ivanović ubijen je 16. januara 2018.godine ispred stranačkih prostorija u Kosovskoj Mitrovici sa šest hitaca iz vatrenog oružja.

 

Izvor Radio Kontakt Plus

Comments

Pročitaj još