Tači: Samo jedinstveni do izgradnje države

Predsednik privremenh prištinskih institucija, Hašim Tači koji, iako pozvan nije prisustvovao današnjem sastanku tima za nastavak dijaloga Beograda i Prištine, poručio je da Albanci samo jedinstveni mogu da, kako je naveo, “zatvore poglavlje izgradnje države”.

“Kosovo se bori da izgradi neophodno jedinstvo po pitanjima od državnog interesa”, napisao je Tači na svom Fejsbuk profilu i dodao da današnji sastanak tima vidi kao neophodnu akciju za koordinaciju koraka u završnoj fazi dijaloga.

On kaže da visoko ceni napore predsednika parlamenta Kadrija Veseljija za međuinstitucionalnu koordinaciju i između parlamentarnih grupa za jačanje političkog jedinstva.

„Bez obzira na moguće uzroke, bežanje od političke odgovornosti i bojkotovanje ovog procesa je u suprotnosti sa našim državnim interesom i interesima naših strateških partnera“, naveo je Tači.

Stoga, smatra Tači, niko ne treba da okleva da preuzme odgovornost u ovoj završnoj fazi dijaloga, za koji se očekuje da će, kako kaže, „završiti mirnim i inkluzivnim sporazumom koji će Kosovu omogućiti priznanje Srbije i članstvo u UN, NATO i EU“.

Inače, sastanak prištinskog tima za nastavak dijaloga i dalje bojkotuju dve najuticajnije opozicione partije – Demokratski savez Kosova i Pokret Samoopredeljenje.

 

Izvor: TV Most / Tanjug

Comments

Pročitaj još