OVK, čarter za Hag

Prva grupa bivših pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova će u četvrtak, posebnim avionom, odleteti za Hag gde će ih saslušati tužioci Specijalnog suda za zločine počinjene tokom rata. Već je izvesno da se u letelicu neće ukrcati dvojica pripadnika OVK koji su dobili pozivnice za Hag – Sulejman Seljimi, koji se nalazi u bolnici, i Remzi Šalja, čije je trenutno mesto boravka nepoznato.

Avion će sa prištinskog aerodroma poleteti ka Roterdamu u četvrtak ujutro.

Spisak putnika još nije objavljen, ali je pozive za saslušanje dobilo desetak bivših pripadnika OVK, uključujući Rustema Mustafu, Samija Ljuštakua, Sokolja Dobrunu, Hazifa Mehmetija, Safta Šalju i Sabajdina Cenu.

Kako navode izvori u Prištini, zahtev za čarter-let iz Prištine zatražen je krajem prošle sedmice. Kosovske vlasti se još nisu oglasile o zahtevu Specijalnog suda.

Bivši šef glavnog štaba Oslobodilačke vojske Kosova Sulejman Seljimi je, umesto pred istražitelje Specijalnog suda za zločine OVK, otišao u bolnicu zbog povraćanja i nesvestice, pa je samim tim njegov odlazak u Holandiju odložen za desetak dana, koliko će trajati terapija.

Optužbe protiv Seljimija, kada je reč o istrazi koju vodi Specijalno tužilaštvo, nisu obelodanjene, ali je nekadašnji šef glavnog štaba OVK već osuđen na 14 godina zatvora u okviru suđenja “dreničkoj grupi”.

Kosovski vrhovni sud je ovu presudu, u međuvremenu, ukinuo i suđenje vratio na početak.

Vrhovni sud je, u septembru, potvrdio kaznu od sedam godina robije za Seljimija u procesu nazvanom “Drenica 2”.

Osim Seljimija, u Hagu se neće pojaviti ni Remzi Šalja, koji je nestao posle objavljivanja spiska pozvanih u Hag. Sud u Prizrenu raspisao je u sredu poternicu za Šaljom, ali kosovski izvori tvrde da je nekadašnji pripadnik OVK, kojem se već sudi za otmicu i ubistvo Hadžija Petrešija kod Suve Reke 1998. godine, ne nalazi na Kosovu.

Portparol Specijalizovanih veća Kris Benet rekao je ranije da bi oni koji odbiju da daju iskaze mogli da budu zadržani u pritvoru. Benet je dodao da su među onima koje je sud pozvao osumnjičeni, žrtve i svedoci.

Kako su javili kosovski mediji, nekadašnji komandanti dreničke i lapske zone OVK Sami Ljuštaku i Rustem Mustafa neće putovati ovim čarterom, već će u Hag stići nekim od redovnih letova.

Specijalni sud za zločine OVK formiran je kako bi se procesuirali navodi iz istrage koje je za Savet Evrope sačinio Dik Marti.

Martijev izveštaj podigao je veliki prašinu u međunarodnoj javnosti, pošto je Švajcarac naveo veze najviših komandanata OVK sa ratnim zločinima, progonom nealbanskog stanovništva i vezama sa organizovanim kriminalom, nakon čega je EU osnovala poseban sud koji će se baviti procesuiranjem vinovnika ovih nedela.

 

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još