• Početna>
  • Vesti>

Uz blagoslov Amfilohija pomoć iz Crne Gore za Srbe na KiM

Uvođenje taksi od 100 odsto od strane Prištine na robu iz Srbije i BiH izazvalo je burne reakcije političara u Srbiji, koji su osudili ovaj potez. Međutim, ova mera proizvela je i reakcije pojedinaca, organizacija, a među njima su i humanitarci koji sve češće organizuju humanitarne akcije. Do sada se pomoć prikupljala za narodne kuhinje na Kosovu. Jedna takva organizovana je nedavno i u Crnoj Gori uz pomoć udruženja Bratstvo Pravoslavne omladine Crne Gore i Miholjskog Zbora koja je privukla veliku pažnju na društvenim mrežama.                    .

„Do sada smo poslali šest šlepera i spremamo sedmi. Svaki šleper ima po 25 tona, uglavnom brašna i ulja, ima i druge hrane, kao i sredstva za higijenu, pelene,“ rekao je otac Miajlo iz Mitropolije crnogorsko-primorske, koji sprovodi ovu akciju uz blagoslov mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija.

Jedan od šlepera je, kako je otac Miajlo rekao, otišao ka manastiru Visoki Dečani, dok ostali prenose pomoć namenjenu Narodnoj kuhinji „Majka devet Jugovića u Gračanici“, kao i u drugim mestima na centralnom Kosovu.

Ovoj akciji vremenom su se priključili skoro svi gradovi i parohije iz Crne Gore, preko Kola srpskih sestara, paroha, bratstva, dok se pomoć prikuplja i u dijaspori.

„Prekjuče je u Kanadi organizovan humanitarni ručak za našu akciju gde se sakupilo čak 20.000 kanadskih dolara,“ objasnio je.

 

Izvor Kossev

Comments

Pročitaj još