• Početna>
  • Vesti>

Bljakaj: Ni albanske žrtve na Kosovu nisu videle pravdu, a još manje srpske

Predstavnik Fonda za humanitarno pravo Kosova Bekim Bljakaj rekao je, govoreći o početku rada Specijalizovanog veća i Specijalizovanog tužištva, poznatih kao Specijalni sud za Oslobodilačku vojsku Kosova (OVK), da se plaši da će većina žrtava ostati bez pravde, odnosno da će biti razočarane u pravdu.

“Nemamo nijednog osuđenog za ubistvo Srba. Ni albanske žrtve na Kosovu nisu videle pravdu, a još manje srpske”, rekao je Bljakaj za Danas.

Prema njegovim rečima, taj sud nije na dobrom glasu na Kosovu, pa čak i oni koji ga javno podržavaju “nemaju ispravne motive”, odnosno “ne obaziru se na pravdu”, već smatraju da će taj sud “očistiti političku scenu na Kosovu”.

On misli da postoji mogućnost da su i sedmorica pripadnika OVK, koji su dobili pozive iz Haga za saslušanje, osumnjičeni za ratne zločine.

Pozive od Specijalizovanog tužilaštva dobili su bivši komandanti i pripadnici OVK – Safet Sulja, Rustem Mustafa, Sokol Dobruna, Nazif Mehmeti, Sokolja Dobrune, Sami Ljuštaku, kao i Remzi Šalja, koji je u bekstvu.

Prema mišljenju Bljakaja, na predmetima ratnih zločina trebalo bi više da rade domaći sudovi.

IZVOR: DANAS, BETA, N1

Foto:  Kim

Comments

Pročitaj još