• Početna>
  • Vesti>

Savet bezbednosti UN o Kosovu u ponedeljak; Zapad traži zatvorenu sednicu

Sednica Saveta bezbednosti UN o Kosovu zakazana je za ponedeljak u 16 sati, piše ruska agencija “Tass”.

“Rusija i Srbija zatražile su da se održi sednica Saveta bezbednosti UN u ponedeljak zbog situacije koja se pojavila nakon što je parlament u Prištini odlučio da transformiše Kosovske bezbednosne snage u vojsku, što je u suprotnosti sa Rezolucijom 1244 koja predviđa samo prisustvo međunarodnih snaga na Kosovu “, rekao je izvor u ruskoj Stalnoj misiji pri UN za Tass. “Sa ovim ciljem, predsednik Srbije Aleksandar Vučić dolazi u Njujork”, dodao je izvor.

Ova agencija navodi, pozivajući se na diplomatski izvor, da Zapad traži da sednica bude održana iza zatvorenih vrata čemu se Rusija, kako ističe agencija, protivi.

“Grupa zapadnih zemalja nije dovodila u pitanje značaj održavanja ovog sastanka, ali je sugerisala da njegov format bude iza zatvorenih vrata”, naveo je isti izvor i dodao da zbog tih različitih pozicija nije postignut konsenzus.

Prema njegovim rečima, konsultacije o tom pitanju održane su u petak i doneta je odluka da predsedavajući Savetu bezbednosti, stalni predstavnik Obale Slonovače, nastavi konsultacije sa stranama u periodu preostalom do ponedeljka, prenosi Tass.

 

Izvor: Radio Kontakt plus

Comments

Pročitaj još