Kosovo: Od sledeće godine, na svim proizvodima mora biti zastava zemlje-proizvodjača

Na Kosovu će početkom iduće godine početi primena uredbe po kojoj na svakom proizvodu, pored cene, treba da bude istaknuta i zastava zemlje-proizvodjača, preneo je danas portal koha.net.

Po navodima portala, cilj uredbe je da se kupcima omogući da lakše identifikuju robu i da se opredele za domaće proizvođače.

„Zastava zemlje porekla robe treba da se postavi blizu prodajne cene za jedinicu, ne dalje od centimetra od cene proizvoda. Veličina zastave koja pokazuje zemlju porekla robe treba da bude u proporcionalnoj veličini s cenom proizvoda,“ kaže se u administrativnom uputstvu koje treba da bude usvojeno do kraja godine.

Opozicija na Kosovu ocenila je da je pored te „patriotske mere“, potrebna „mnogo sadržajnija ekonomska politika koja će doprineti snaženju domaćih proizvoda“.

Novu najavljenu meru zaštite domaćih proizvoda pohvalio je još pre dve nedelje i Sulejman Neziri, vlasnik uroševačkog marketa koji godinama svoj marketing zasniva na činjenici da ne nudi srpske proizvode.

Prema njegovim rečima, ovo nova mera će biti još jedan korak koji će usmeriti pažnju na domaće proizvode.

„Smatram da domaći proizvodi nisu dobili nikakvi šansu. Sramota je to što se svi proizvodi uvoze iz Srbije a da lokalnim preduzetnicima nije data šansa, nezavisno od toga što kvalitet proizvoda nije baš visok,“ rekao je Neziri.

 

Izvor Kossev

Comments

Archives

"This project was funded through a U.S. Embassy, Pristina grant.  The opinions, findings, and conclusions or recommendations expressed herein are those of the Author(s) and do not necessarily reflect those of the Department of State."

"Ky projekt u financua përmes grantit të Ambasadës Amerikane në Prishtinë. Mendimet, përfundimet dhe konkludimet apo rekomandimet e shprehura këtu janë të Autorit(ëve) dhe jo medoemos pasqyrojnë qëndrimet e Departamentit të Shtetit."

“Ovaj projekat je finansiran preko granta Američke Ambasade u Pristini. Mišljenja, stavovi i zaključci ili preporuke sadrzane ovde pripadaju autoru(ima) i ne izrazavaju neophodno stavove State Departmenta."