Todosijević: Kosovska Mitrovica je naš grad i odavde nema nazad

Inicijativom da se ujedine severna i južna Mitrovica u jednu opštinu Albanci bi želeli da proteraju Srbe sa severa Kosova i Metohije, kaže ministar administracije lokalne samouprave u ostavci Ivan Todosijević. “Mi nemamo oružje, nemamo duge cevi, ali imamo pravo da se izborimo da živimo ovde”, poručio je Todosijević.

Odbornici Skupštine opštine Južna Mitrovica podržali su inicijativu predsednika te opštine Agima Bahtirija da se zatraži izmena Zakona o administrativnim granicama i da se južna i severna Mitrovica spoje u jedan grad.

Ministar administracije lokalne samouprave u ostavci Ivan Todosijević rekao je za RTS da je ovo još jedna provokacija i pokušaj da se dovrši etničko čišćenje.

Prema njegovim rečima, situacija je izuzetno opasna i alarmantna, a građani su uplašeni i uznemireni.

“Želim da pošaljem poruku da mi nemamo oružje, da mi nemamo duge cevi, ali zato imamo pravo da se izborimo da živimo ovde. Ovo je naš grad i odavde nema nazad”, rekao je Todosijević.

Todosijević napominje da inicijativa da se ujedine severna i južna Mitrovica ili, kako je Albanci nazivaju deklaracija, nema nikavu zakonsku osnovu i osuđena je na propast.

“Niti gradonačelnik, niti skupština bilo koje opštine imaju pravo da menjaju zakone, pa makar bili oni i njihovi”, ističe Todosijević.

Prema njegovim rečima, u Zakonu o lakalnoj samoupravi tačno piše koje su procedure prilikom izmena administartivnih granica opštine.

Na pitanje ukoliko bi se to kojim slučajem desilo, Todosijević odgovara da bi onda Severna Mitrovica izgledala kao južna, odnosno grad bez Srba.

“Ja se iskreno nadam i ubeđen sam da do toga neće doći”, rekao je Todosijević.

Kaže da Srbi nastavljaju mirne proteste zbog uvođenja drakonskih taksi i da će to biti odgovor na organizovane akcije Prištine u cilju proterivanja srpskog naroda.

Izvor: RTS

Foto: KCN

Comments

Archives

"This project was funded through a U.S. Embassy, Pristina grant.  The opinions, findings, and conclusions or recommendations expressed herein are those of the Author(s) and do not necessarily reflect those of the Department of State."

"Ky projekt u financua përmes grantit të Ambasadës Amerikane në Prishtinë. Mendimet, përfundimet dhe konkludimet apo rekomandimet e shprehura këtu janë të Autorit(ëve) dhe jo medoemos pasqyrojnë qëndrimet e Departamentit të Shtetit."

“Ovaj projekat je finansiran preko granta Američke Ambasade u Pristini. Mišljenja, stavovi i zaključci ili preporuke sadrzane ovde pripadaju autoru(ima) i ne izrazavaju neophodno stavove State Departmenta."