Vučić za RTS: Kosovska vojska na severu – to se neće dogoditi

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da će dijalog u Briselu biti nastavljen kada Priština povuče svoje protivpravne odluke. Na pretnje Ramuša Haradinaja da će dovesti vojsku na sever KiM odgovara: To se neće dogoditi. Predsednik Srbije upozorava da Evropljani pokušavaju protivpravno da izbace Srbiju iz energetske mreže za sever Kosova.

Nakon trilateralnog sastanka u Briselu predsednik Aleksandar Vučić je rekao za RTS da će Srbija preduzeti sve mere da zaštiti svoj narod. Ističe da Srbija ne želi sukobe, već mir sa Albancima, ali da neće dozvoliti ugrožavanje slobode i mira svog naroda.

Vučić je naveo da Srbija uvek želi da se nastavi dijalog, ali da će se to desiti kada Priština povuče svoje protivpravne odluke, o kojima je govorio u intervjuu za RTS.

“Mi smo uvek spremni da razgovaramo o svemu – budućnosti, kompromisu, uprkos strahovitim pritiscima i iz same Srbije, jer uvek imate ekstremiste i na jednoj i na drugoj strani. Ali, nismo spremni da razgovaramo sa onima koji nas varaju svakog dana”, rekao je predsednik i dodao da sve što kaže Mogerinijevoj, kaže i Tačiju.

Naveo je i da ne može Beograd sve da ispunjava, a Priština ništa. “Ispunite makar nešto što ste potpisali. Makar to što ste potpisali pre 10 godina, pa onda to što ste potpisali pre pet godina, pa ćemo onda da vidimo šta ćemo dalje da radimo”, poručio je Vučić Prištini.

Vučić je rekao da su pred Srbijom teški dani u političkom smislu.

“Prethodnih dana dobili smo odluke prištinskih vlasti u kojima su protivpravno, suprotno Cefta sporazumu potpisanom pre 10, 12 godina, doneli odluku da povećaju porez na robu iz Srbije za 10 odsto, što je osudila EU, ali se niko iz Evrope nije naročito uzbudio. Niko osim saopštenja EEAS-a i Federike Mogerini, koje je bilo korektno, nije reagovao”, rekao je Vučić.

Naveo je i da su iz EU rekli da je jasno da je krivica samo jedne strane i da to ne može da se toleriše. Rekao je i da je to prvi put da “nismo slušali priče o dve strane”.

Predsednik je rekao i da je u Helsinkiju, kod više šefova država i vlada video da i oni sve znaju.

Vučić je komentarisao i poruku Ramuša Haradinaja da će vojska Kosova biti formirana ovog meseca, a da će jedan puk biti razmešten prema severnom delu teritorije pokrajine. Kaže da bi to bilo suprotno Briselskom sporazumu, ali i sporazumu s NATO-om.

“Oni koji misle da će dovesti svoju vojsku na sever Kosova – to se neće dogoditi”, poručio je Vučić.

Pokušaj da se Srbija izbaci iz energetske mreže za sever KiM 

Predsednik Srbije upozorava da Evropljani pokušavaju protivpravno da izbace Srbiju iz energetske mreže za sever Kosova.

“U nacrtu energetskog sporazuma bilo je jasno da mora da se formira Zajednica srpskih opština (ZSO), koja bi osnovala dve mešovite kompanije na severu. One bi bile prenosnik do albanskog operatera iz Prištine. Pošto nije formirana ZSO, krivicom Prištine, oni nama hoće to da otmu – da nam otmu pravo da transferujemo struju, da izgubimo jedan dalekovod prema Makedoniji, dva dalekovoda prema Albaniji, tri prema Crnoj Gori”, rekao je Vučić.

Sever Kosova 25 odsto struje, ističe, dobija sa Gazivoda, 25 odsto od Elektrosrbije Kraljevo i 25 odsto iz Novog Pazara.

“To su sve naši izvori, naši dalekovodi. Pokušavaju da nas izbace, potpuno protivpravno, ne želeći da čuju naše argumente. Sutra ili u ponedeljak imaćemo tu odluku. Jasno su izrazile svoj stav protiv nas Nemačka, Francuska, Italija, Švajcarska, Belgija, Luksemburg, Holandija i Hrvatska, koja uvek ima potrebu da glasa protiv Srba. Na našoj strani su bili Španija, Slovačka, BiH. Koliko možemo borimo se, ali su šanse male”, naveo je Vučić.

Ističe da će direktorka EMS-a Jelena Matejić imati punu njegovu podršku kao predsednika, i da Srbija neće sprovoditi njihove odluke.

“Upozoravam ih na protivpravnost njihovih odluka. Žalićemo se na svim mestima. Tražićemo najpre privremene mere u roku od 14 dana, i kada donesu odluku – mi je nećemo primenjivati. Kad hoćete da pravite takvu vrstu energetskog haosa imaćete odgovor Srbije jer nećemo da zgazite našu zemlju i naš narod kao što ste zamislili. Ni naš narod na severu Kosova, ni naš narod u celini, ni našu zemlju”, naglasio je Vučić.

Predsednik Srbije je rekao i da ni pas s maslom ne bi progutao ono što se čini kako bi se “druga tzv. albanska država” ubacila u Interpol.

“To su takvi pritisci, takve pretnje, do toga da će plaćati putovanja u biznis klasi samo da bi neko stigao do Abu Dabija, Dubaija i glasao za njih. Rekli smo da razumemo šta vi iz Evrope koji ste priznali nezavisnost Kosova radite protiv Srbije. Borićemo se protiv vas”, poručio je Vučić.

Izvor RTS

Comments