• Početna>
  • Vesti>

Veljdete Daka: Političke partije najodgovornije za položaj žena u politici

Povodom panel diskusije „Žena u politici na Kosovu” koju je u sredu organizovala NVO “Žensko pravo”, u Kosovskoj Mitrovici je boravila Veljdete Daka, predsednica Centralne izborne komisije Kosova,  sudija po vokaciji.

Ova jaka i hrabra žena rodom je Mitrovčanka. Kaže radi posao koji niko drugi nije  hteo da radi. Pored visokog položaja  u pravosuđu, Daka je i predavač prava, supruga i majka. U svim ulogama snalazi se najbolje što ume  ali kaže, ako žena hoće karijeru, mora da računa na ustupke, odricanja,  prekore okoline i ne tako mnogo pdrške – posebno od strane ženskog dela sveta.

“Puno je njih koji su mislili da neću moći da odradim ovaj posao kako treba jer je to veoma osetljiva pozicija, a i trenutak u kome sam prihvatila  mesto predsednika je bio osetljiv. To je mesto odakle se dobija vlast a to je uvek osetljivo. Odatle sve polazi. Nadam se da sam dobro uradila posao i da ću ostati upamćena kao prva žena – predsednik Centralne izborne komisije” kaže Daka u intervuu za Radio Kosovsku Mitrovicu.

Da bi žena bila na tako odgovornoj poziciji, neophodno je da načini niz ustupaka i naruši stereotipna shvatanja o ulozi žene.  Naš mentalitet još nije spreman da to prihvati bez prekora.

“ U stvari, ustupaka je bilo mnogo. Ja sam morala da malo po strani ostavim svoju porodicu. Ipak, oni su me shvatili i podržali, baš puno podržali … Jednostavno, nemate vremena da se bavite u potpunosti i jednim i drugim i to je ono zbog čega mi je nekada žao. Jer, znate, propustila sam dosta toga za čim žalim kao majka” priča naša sagovornica i kao primer navodi sledeće:

“Prošle godine je diplomirao moj treći sin. To je bilo u vreme izbora. Morala sam budem u Komisiji i  nisam stigla da prisustvujem onom trenutku kada diplomci sa svojim profesorima i roditeljima bacaju kapice u vis….. Mnogo toga sam još morala da ostavim ali valjda je vredelo”  dodaje Daka.

 

Na pitanje ko bi mogao najviše da doprinese boljem kotiranju žena u političkom vrhu, Daka kaže da su to najpre političke partije i njihovi lideri.

“ Podrška političkih partija je najvažnija. Kada imate dobru podršku tu, onda možete da imate i lepu političku kampanju  i možete  visoko da se  kotirate na listi kandidata. Zapravo, sve se na kraju i svede na to koliko vas partija podržava, odnosno koliko finansijski ste u mogućnosti da imate dobru kampanju” ističe Daka.

Sa druge strane i uprkos svakoj logici, najmanje podrške na putu ka uspehu, žena nađe u drugoj ženi. Tako govori iskustvo naše sagovornice.

“ Polovina stanovništva i  u našoj i u ostalim zemljama su žene. To sugeriše da na izborima, recimo, žene ne glasaju za žene. Za mene je to vrlo, vrlo čudno” kaže Daka.

Mladim ženama koje žele da se bave politikom poručuje da moraju dabudu spremne na borbu.

“Veoma je teško i ja im želim svaki uspeh. Meni je lično draže kada čujem da žene žele da se ostvare kao sudije i želim im da se uklope i ne samo da studiraju prava već da postanu baš sudije” poručuje Daka.

 Pravosudni vakuum ostavio trag na društvu

Govoreći o funkcionisanju nedavno integrisanih pravosudnih organa na severu Kosova, Daka ocenjuje da taj process protiče dobro i da je najvažnije da se dvodecenijski vakuum razbio.

“Pravni vacuum je trajao dugo i stanovništvo je trpelo zbog toga, naročito na severu Kosova. Sada mislim da je tome došao kraj i od kolega iz Vrhovnog suda koji rade kao sudije na severu čujem da sada rade kao i mi u ostalim delovima Kosova. Nema razlike. Mislim da se svi sudovi dobro integrišu i da ima sve više pravnika koji žele da budu deo kosovskog pravosudnog sistema” ističe Daka.

Radionica u organiziji NVO “Žensko pravo” deo je projekta koji finansira Ambasada SADa na Kosovu.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još