Specijalni tužilac Džek Smit u poseti Kosovu

Glavni tužilac Specijlanog tužilaštva za ratne zločine na Kosovu u Hagu  Džek Smit boravi u prvoj poseti Kosovu gde će prisustvovati nizu sastanaka sa međunarodnim i kosovskim zvaničnicima.

Tokom posete, Smit će se sastati, među ostalima, i sa čelnicima međunarodnih organizacija, predstavnicima zemalja članica Evropske unije i sa Ministrom pravde Kosova Abeljardom Tahirijem  i  visokim zvaničnicima Ministarstva pravde. Smit je izabran na funkciju specijalizovanog tužioca nakon procedure koju je organizovala Evropska unija te je imenovan od strane šefa misije EULEX-a Aleksandre Papadopulo, a na dužnost je stupio 11. septembra ove godine.

Smit je američki tužilac s prethodnim iskustvom u političkim istragama na visokom nivou kao i međunarodnim krivičnim istragama.

Nasledio je Dejvida Švendimena , prvog specijalizovanog tužioca i pre toga glavnog tužioca Specijalnog istražnog tima, koji je napustio dužnost krajem marta meseca kada mu je istekao mandat u američkoj diplomatskoj službi.

Specijalizovano tužilaštvo sprovodi istrage o zločinima navedenim u izveštaju Parlamentarne skupštine Saveta Evrope „Nečovečno postupanje sa ljudima i nedozvoljena trgovina organima na Kosovu“ iz 2011. godine.

 

Izvor: RKM (saopštenje)

Foto: Novosti

Comments