• Početna>
  • Vesti>

Simić: Očekujemo da vlada potvrdi brojne projekte za KiM

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić očekuje da će na sutrašnjem sastanku predstavnika svih srpskih institucija na KiM sa Vladom Srbije biti odobreni brojni projekti, koji se tiču ekonomskog unapređena Srba u južnoj pokrajini.

Simić kaže da sutrašnja sednica u vladi predstavlja finalizaciju svega što je dogovoreno na sastanku predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa predstavnicima Srba sa KiM tokom njegove posete južnoj pokrajini u septembru ove godine.

Potpredsednik Srpske liste je objasnio da su sve opštine na KiM u kojima žive Srbi, nakon posete predsednika Srbije, poslale nadležnim ministarstvima projekte koji se tiču ekonomskog unapređenja, ali i unapređenja infrastrukture u sredinama u kojima žive Srbe.

Ističe da je reč o velikim projektima, pre svega, u oblasti zdravstva i obrazovanja, među kojima su, kako navodi, izgradnja zgrade Univerziteta i renoviranje Kliničko-bolničkog centra u Kosovskoj Mitrovici, kao i izgradnja zdravstvenog centra u Gračanici.

Takođe, očekuje se da budu odobrena i sredstva za otkupne stanice i farme za uzgoj stoke.

“Reč je o sijaset različitih projekata u zavisnosti od potreba svake opštine.
Podsetiću na reči predsednika Vučića da ‘po prvi put nema izgovora kako imamo ideja, ali nemamo novca’. Srbija ima novca za realne projekte koji treba da unaprede život svakog Srbina na KiM”, kazao je Simić.

“Imamo velika očekivanja od sutrašnjeg sastanka, pre svega zbog velikog poverenja u predsednika Vučića, koji je obećao da će učiniti sve da ekonomski osnaži sve Srbe na KiM”, rekao je Simić.

Upitan da li će na sutrašnjoj sednici biti reči i o eventualnom nastavku Briselskog dijaloga i rešavanju pitanja KiM, Simić je kazao da su pregovori Beograda i Prištine tema svakog susreta Srba sa KiM sa Vučićem i predstavnicima vlade.

“Mi smo vrlo realni i znamo da je ‘za tango potrebno dvoje’. Svesni smo da među Albancima na KiM nema onih koji iskreno ulaze u dijalog i žele da se postigne kompromisno rešenje”, naveo je Simić.

Naglasio je da predsednik Vučić ima punu podršku Srba sa KiM da istraje u borbi za pronalaženje održivog kompromisnog rešenja koje bi, dodaje Simić, uvažilo interese Srba i Srbije, ali i legitimne interese Albanaca na KiM.

“To je jedini način da rešenje bude održivo i trajno”, kazao je Simić.

 

 

Izvor: TV Most / Tanjug

Comments

Pročitaj još