• Početna>
  • Vesti>

Lazarević na ceremoniji dodele nagrade Dušan Bogavac KoSSevu: Priznanje posvećujemo savremenim lučama slobode

Danas je u prostorijama Medija centra u Beogradu portalu KoSSev iz Kosovske Mitrovice uručena novinarska nagrada za etiku i hrabrost „Dušan Bogavac“. Urednica portala, Tatjana Lazarević, koja je u ime redakcije primila ovu nagradu, posvetivši je „savremenim lučama slobode“,  kolegama koji „radeći svoj mali posao čine velike stvari“, ali i „poslednjem stradalom kolegi, Džamalu Kašogiju“. Portal KoSSev, 28. je dobitnik ove nagrade koja se dodeljuje od 1991. godine.

Generalni sekretar NUNS-a, Svetozar Ranković prisetio se ovom prilikom Dušana Bogavca za koga je rekao da je plenio etičnošću i hrabrošću. U kratkom uvodnom obraćanju naglasio je da je važno ovu nagradu dodeljivati posebno u ovo vreme kada je teško biti novinar i trpeti velike pritiske vlasti.

Filip Mladenović novinar i predsednik Fondacije Dušan Bogavac, pročitavši obrazloženje žirija o dodeli nagrade portalu KoSSev, objasnio je da je ovogodišnji žiri bio sastavljen od dobitnika iz protekle dve godine, Milice Šarić (CINS), Bojane Pavlović (KRIK), Sanje Kljajić (DW), Slaviše Lekić (NUNS), Filipa Mladenović (Fondacija “Dušan Bogavac”) i Branke Bogavac.

Mladenović je opisao atmosferu u žiriju tokom odlučivanja, čije su članice plenile snagom i energijom koja mu je ulila novu veru da ni jedan režim ne može da slomi medije.

Sestra Dušana Bogavca, Branka Bogavac zahvalila se svim prijateljima Dušana Bogavca koji su ovu nagradu osmislili na dan njegove smrti, a do dana današnjeg se trude da ova nagrada, koja se dodeljuje od 1991. godine, i dalje traje. Gospođa Bogavac se posebno zahvalila predsedniku Fondacije Dušan Bogavac, Filipu Mladenoviću zbog upornosti i posvećenosti zbog kog se ovo priznanje i dalje dodeljuje.

Gospođa Bogavac je ovu nagradu opisala kao silu otpora zlu i dodala da se „za slobodnu riječ stalno mora boriti“ i izrazila nadu da će upravo to biti kulturno nasleđe ove nagrade.

Ovogodišnju nagradu, portau KoSSev uručili su Stevan Dojčinović iz KRIK-a i Anđela Milivojević iz CINS-a.

Tatjana Lazarević, urednica portala KoSSev primila je nagradu u ime redakcije. Prisetila je prisutne na prazan informativni prostor nastao na samom početku Briselskog procesa u kom je iz potrebe zajednice nastao ovaj portal.

„Nastali smo u praznom informativnom prostoru između pregovarača u Briselu i onih u čije ime se pregovara. Ono što nazivaju briselskim procesom normalizacije danas je u ćorsokaku. On je mračniji nego ikada,“ rekla je Lazrević.

Lazarević se zahvalila žiriju i Fondaciji na priznanju odatu lokalnom mediju, udaljenom 325 km od Beograda i koji iako izveštava samo o Kosovu „vama nije nebitan“. Za srpsku zajednicu na Kosovu kaže da je „kolektivno desetkovana“.

„Urušeni su nam sigurnost i kvalitet života, naš glas se retko čuje. I u ovakvom nepristojnom vremenu, zamislite, postoje, ono šta savremeno nazivaju pusta ostrva a mi imamo lepši izraz luče slobode. Takvih ima među Srbima na Kosovu. Ima ih malo ali svetle i do vas. Ako ste to kojim slučajem prepoznali u našem malom novinarskom timu, moj odgovor je: Samo radimo svoj posao.“

 

Izvor: Kossev

Foto: NUNS

Comments

Pročitaj još