• Početna>
  • Vesti>

Crnogorski ministar odbrane: Formiranje vojske unutrašnja stvar Kosova

Crnogorski ministar odbrane Predrag Bošković stigao je u službenu posetu Kosovu.

Zvaničnika iz Crne Gore uz počasti primio je njegov kosovski kolega Rustem Beriša.

Trenutno se održava sastanak u zgradi Ministarstva za bezbednosne snage Kosova u kasarni “Adem Jašari”.

Poseta je usledila odmah nakon izglasavanja tri nacrta zakona u Skupštini koji vode ka formiranju Oružanih snaga Kosova.

KBS očekuju članstvo u Jadranskoj povelji.

Crna Gora je iskreni prijatelj Kosovu i želi da svojim iskustvom pomogne Kosovu u evropskim i evroatlantskim integracijama, te da čitav region krene putem tih integracija radi celokupnog društvenog napretka, poručio je ministar odbrane Grne Gore Predrag Bošković, nakon razgovora sa ministrom Kosovskih bezbednosnih snaga Rustemom Berišom u Prištini. On je, u odgovoru na pitanje novinara, istakao da Crna Gora nema stav po pitanju transformacije Kosovskih bezbednsnih snaga u Vojsku, jer se Crna Gora ne meša u unutrašnja pitanja drugih zemalja, kao što ne dozvoljava da se iko meša u njena unutrašnja pitanja.

Bošković je podsetio da Vojska Crne Gore učestvuje u međunarodnim mirovnim misijama, a odnedavno i u misiji KFOR-a na Kosovu, kao punopravna članica NATO-a. Tim povodom u sedištu KFOR-a na Kosovu od danas će se vioriti i crnogorska zastava.

Kosovske bezbednosne snage bi, nakon narednog sastanka Jadranske povelje A5, koji će biti organizovan u Crnoj Gori, mogle postati deo Povelje, najavio je kosovski ministar Rustem Beriša.

“KBS će biti prisutne na tom sastanku i nadam se da ćemo im se pridružiti”, kazao je Beriša.

Američko-jadransku povelju osnovale su Republika Albanija, Hrvatska, Republika Makedonija i SAD kako bi se pomoglo državama aspirantima da se pridruže NATO. Povelja, čiji je zvaničan naziv “Povelja partnerstva između Makedonije, Albanije, Hrvatske i SAD”, potpisana je u maju 2003. godine u Tirani. Crna Gora i BiH su se zvanično pridružili Povelji 2008. godine, dok je Srbija dobila status posmatrača. Nakon toga, Povelja je promenila naziv iz A3 u A5 što simbolizuje broj država potpisnica.

 

Izvor: TV Most / Tanjug

Comments

Pročitaj još