Šeholi: Ideja o korekciji granica i dalje aktuelna

Direktor Instituta za afirmaciju međuetničkih odnosa Fatmir Šeholi kaže da je inicijativa o korekciji granica kao rešenju konflikta između Beograda i Prištine i normalizacije odnosa i dalje aktuelna, bez obzira na protivljenja pojedinih kosovskih stranaka i političara.

“Haradinaj je bio protiv korekcija granica i sa Crnom Gorom, ali je na kraju prihvatio. Ideju o korekciji granica je Tači definitivno izbacio u javnost. Nikad Tači nije uradio nešto da se na kraju nije ostvarilo, a ja pratim njegov politički razvoj od 1999. godine i u Rambujeu, i u Beču, i kada je proglašena nezavisnost i sada. Ja sam na jednoj albanskoj televiziji rekao da ispada da mi moramo da ga slušamo, zato što, šta god je rekao, on je sve ispunio, mada je nama to u nekom trenutku izgledalo nemoguće,”- rekao je Šeholi.

Zbog tanke podrške koju Vlada Ramuša Haradinaja, koju je nazvao „manjinskom“, Šeholi ne isključuje nove vanredne parlamentarne izbore.

“I s obzirom da je takva situacija da kada ima takvih dijamentranih stavova u narodu onda ili treba da se sedne da se razgovara o dijalogu Kosovo – Sbija ili moraće novi izbori, drugog alternativnog rešenja nema”.

Za takvo stanje na političkoj sceni kriva je Srpska lista i njeni nejasni potezi kao partnera vladajuće koalicije, ocenjuje Šeholi gostujući u emisiji “Slobodno srpski”.

“Zbog toga što zavisite od 10 srpskih poslanika mi smo došli u ovu situaciju u kojoj smo sada, niti imaš većinu, niti nemaš, niti znaš da li ćeš sutra nastaviti sa pogramom ili ćemo da razmišljamo o izborima, zato što se ona tako ponaša”.

Za prodaju imanja Srbi od Albanaca dobili pet milijardi evra

Prema istraživanju koje je nedavno obavio Institut za afirmaciju međuetničkih odnosa u Prištini, Srbi su za prodaju svojih imanja od 1999.godine do danas dobili od kosovskih Albanaca više od pet milijardi evra koje su odneli u Srbiju.

Podaci su dobijeni preko agencija za promet nekretnina na Kosovu.

“Najviše se prodalo imanja u Gračanici, na centralnom Kosovu i prodaje se i dalje, čak u poslednja četiri meseca enormno… Čak 95 odsto ispitanika u opštini Gračanica reklo je našim anketarima da bi prodali koliko danas “ako mi Albanac plati kako treba”, Znači,  danas bi otišli. Drugo svaki od njih je rekao: “pa ja i nemam šta mnogo ovde da tražim, zato što mi je pola porodice u Srbiji, pola ovde”. Mi smo tačno videli da se nešto dešava u tom smislu da je prodaja još veća nego što je bila, a da povratka nema, niti će ga biti”.

 

Izvor: Radio Kontakt plus

Comments

Pročitaj još