• Početna>
  • Vesti>

Meštani Prilužja traže smenu direktorke Doma zdravlja

Meštani Prilužja i okolnih mesta, kao i pojedini zdravstveni radnici,drugi put su se okupili ispred Doma zdravlja zahtevajući od nadležnih institucija smenu direktorke ove ustanove Jelice Đorđević.

Oko 50 ljudi okupilo se juče ispred Doma zdravlja u Prilužju, izražavajući na taj način nezadovoljstvo radom direktora i rukovodstva.

“Naši zahtevi su da ovo rukovodstvo mora da shvati da su oni postavljeni radi pacijenata i pružanja usluga ovim građanima, a ne radii korišćenja službenog automobila u privatne svrhe. Vozilo Hitne Pomoći mora biti na raspolaganju pacijentima, lekovi koji se distribuiraju iz Srbije moraju biti dostavljeni ovom Domu zdravlja i laboratorija radi  mora da radi kako je propisano, to su naši osnovni zahtevi zbog kojih protestujemo”, rekao je član organizacionog odbora Stojan Kovačević.

Pojedini radnici Doma zdravlja u Prilužju ukazuju na otežane uslove rada i nezainteresovanost sadašnjeg direktora za rešavanje aktuelnih problema.

“Injekcije dajemo i kada nestane struja,a ona nestaje vrlo često, prinuđeni smo da ih dajemo pacijentima  svetleći telefonom, sveće kupujemo sami, više puta smo u mraku. Ne smemo da izađemo, pauza je zabranjena, ako izađemo pola sata ili zakasnimo pet minuta, ona preti dnevnicama, odbijaju se dnevnice.

Higijena je nula, verujete li da nemamo ni metlu, a kamoli sredstva za higijenu, to je užas jedan! Veliki broj radnika misli isto, ali ne smeju da izađu. Pisala sam zahtev, imala sam problem sa kolenom i zakazan pregled u Beogradu, odbila me je i kad sam se vratila skinuta mi je dnevnica i pored lekarskog izveštaja.

Grejanje funkcioniše isključivo do 11sati, popodne nikako, a njena kancelarija je potpuno opremljena i grejanjem i klimom, dok je ona tu, grejanja ima, kada ode više ga nema”, revoltirana je medicinska sestra Jadranka Ađančić.

Ogorčeni su i pojedini meštani jer, kako kažu, ova zdravstvena ustanova ima sanitetsko vozilo koje je pacijentima često uskraćeno.

“Zamislite, žena treba da se porodi, a nema vozila Hitne pomoći, njen suprug je morao da je vozi kolima do Gračanice ili Mitrovice, je l’ to u redu“, pita Mira Milićević.

“Ja bih da dođe neko ko bi ovu ambulantu vodio kako treba“, kaže Ljiljana Popović.

Ljiljana Milić, ekonomista u Domu zdravlja kaže da su više puta od Ministarstva zdravlja zahtevali da im obezbedi sanitetska vozila i bolje uslove rada, pravdajući odsustvo direktora.

“Žena je službeno odsutna, kao i svi direktori i ona ide, radi da bi ovaj Dom zdravlja mogao da funkcioniše, da obezbedi minimalne uslove. Nažalost, radimo kako radimo, vi to dobro znate, u uslovima neprimerenim 21. veku. Ovo je preživljavanje i borba za goli opstanak”, kaže Ljiljana Milić.

Direktorka Doma zdravlja Jelica Đorđević, kratko je u izjavi za RTK2 poručila da su zahtevi nekolicine radnika koji protestuju neosnovani, i da to rade iz ličnog interesa, jer je protiv jednog dela pokrenut i disciplinski postupak zbog, kako je navela, zanemarivanja svojih radnih obaveza.

Takođe je navela da će se medijima sa više informacija obratiti narednih dana.

Nezadovoljni radnici i meštani poručuju da će proteste nastaviti do ispunjavanja zahteva.

 

Izvor: Radio Kontakt plus / RTK2

Comments

Pročitaj još