• Početna>
  • Vesti>

Dačić: Srbija za mir, ali se protivi prijemu Kosova u SE

Srbija je opredeljena za mir i dalji razvoj regionalne stabilnosti, za unapređenje dobrosusedskih odnosa i saradnje kroz dijalog, ali se snažno protivi eventualnom pokretanju procedure za prijem Kosova u Savet Evrope, rekao je šef srpske diplomatije Ivica Dačić u Strazburu na prijemu povodom 15 godina prisustva Srbije u toj organizaciji.

“Eventualni zahtev Prištine te vrste smatramo neprihvatljivim, jer je u punoj suprotnosti sa bazičnim pravnim principima za članstvo u međunarodnim organizacijama, Statutom Saveta Evrope i Rezolucijom SB UN 1244. Smatramo da SE treba da nastavi sa statusno-neutralnim angažovanjem na KiM”, poručio je Dačić.

Podsetivši da je članstvo u Savetu Evrope Srbiji donelo značajne promene, ali da su najviše koristi od članstva imali građani, Dačić je ponovio čvrstu opredeljenost naše zemlje članstvo u Evropskoj uniji navodeći da je to jedan od naših spoljnopolitičkih prioriteta.

“Na svom evropskom putu Srbija nastavlja da sprovodi reforme u oblasti ljudskih prava, demokratije i vladavine prava. Uveravam vas da će svi naši potencijali biti iskorišćeni kako bi Srbija u svakom domenu u potpunosti usvojila bazične evropske vrednosti. Kao i u proteklih 15 godina, doprinos i pomoć Organizacije u tome biće od nemerljivog značaja”, poručio je šef srpske diplomatije.

Kao bitan element naše politike u regionalnim odnosima naveo je i rešavanje svih preostalih problema i nesporazuma u skladu sa međunarodnim pravom i dodao da takva orijentacija već daje značajne rezultate, jer su međusobni odnosi unapređeni, a to je, tvrdi, direktno doprinelo evropskoj perspektivi regiona.

A, imajući u vidu da je Srbija ispunila gotovo sve obaveze i dužnosti preuzete prilikom prijema u Organizaciju, kao i da je ušla u post-monitoring proceduru u Komitetu ministara Saveta Evrope, Dačić je rekao da je Srbija uverena da Parlamentarna skupština Saveta Evrope treba da okonča redovnu monitoring proceduru na sledećem zasedanju.

Navodeći da je Savet Evrope nastao kao izraz aspiracija da se obezbedi jedinstvo Evrope, te da je za 70 godina postojanja omogućio da se, uprkos različitim izazovima, očuvaju mir i stabilnost na evropskom tlu, Dačić je ocenio da se uspeh i dostignuća Saveta Evrope najbolje vide u sistemu zaštite ljudskih prava ustanovljenim Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava, koji i danas predstavlja najnapredniji takav sistem na globalnom nivou.

“Opasnost od novih podela” 

Primetio je, međutim, da je ponovo aktuelna opasnost od novih podela, a u takvim okolnostima, kaže, uzdrmani su i temelji Saveta Evrope kao jednog od najvažnijih stubova evropske institucionalne arhitekture.

Razvoj događaja na tek završenom oktobarskom zasedanju Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE) pokazao je dubok jaz i nepoverenje između dva statutarna organa koji bi mogao da ugrozi i sam sistem zaštite ljudskih prava u skladu sa Evropskom konvencijom, konstatova je Dačić navodeći da Srbija podržava napore generalnog sekretara da se aktuelna institucionalna kriza reši i spremna je da, zajedno sa ostalim državama članicama, preuzme svoj deo odgovornosti.

“Delim optimizam generalnog sekretara Saveta Evrope da je moguće da se pronađe rešenje za ovu, možda i najdublju, institucionalnu krizu Organizacije od njenog osnivanja. Nadam se da će Savet Evrope iz nje izaći jači i efikasniji jer nam je, u svetlu sve složenijih izazova, potrebniji nego ikada. Srbija će, kao što sam već rekao, preuzeti svoj deo odgovornosti”, poručio je Dačić.

Šef srpske diplomatije podsetio je još da se za nekoliko nedelja obeležava 100-godišnjica od završetka Prvog svetskog rata u kojem je Srbija pretrpela ogromne ljudske i materijalne gubitke.

“Komemoracija je prilika da se podsetimo značaja evropskog jedinstva i sprečavanja podela na našem kontinentu koje su u prošlosti uvek vodile u tragične sukobe. Otuda je obaveza i odgovornost svih nas da kroz konstruktivan dijalog prevaziđemo razlike i podele”, kazao je Dačić.

Izvor RTS

Comments

Pročitaj još