Đurić: Niki Hejli traži okončanje mandata Unmika

Američka predstavnica u UN Niki Hejli zatražila je ispred administracije SAD od generalnog sekretara UN “izlaznu strategiju” i okončanje mandata Unmika, čemu se Srbija protivi, izjavio je direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

Marko Đurić je na vanrednoj konferenciji za novinare rekao da Srbija smatra da bi usvajanje inicijative SAD predstavljalo “šamar mirovnim naporima”, ali i povratak politici pritisaka.

“Srbija će se ovoj inicijativi suprostaviti svim argumentima. I pravnim i političkim”, rekao je Đurić.

Direktor vladine Kancelarije je naveo da još ništa nije rešeno, a pogotovo ne pitanje statusa, kao i da nisu ispunjeni neki od glavnih zadataka Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN koja je jedini pravni okvir.

“Inicijativa je utoliko opasnija, jer dolazi u trenutku kada privremene kosovske institucije pokušavaju da formiraju vojsku Kosova”, naveo je Đurić.

Rekao je da jedini okvir za dijalog Beograda i Prištine jeste privremeni režim UN.

Ova inicijativa će predstavljati ohrabrenje separatistima u Prištini da nastave sa politikom dugih cevi, rekao je Đurić i dodao da će to doprineti i nastavku jednostranog delovanja u međunarodnoj zajednici i da rešenje za odnose Beograda i Prištine ne traže za pregovaračkim stolom.

“Želim još jednom da upozorim i podsetim da mandat misije UN na KiM (Unmik) nije ispunjen i u još jednom ključnom segmentu, a to je povratak prognanih i raseljenih. Misija UN na KiM za ovih 18 godina još nije ispunila nijedan od svojih glavnih zadataka zbog kojih je ustanovljena, a to je povratak preko 200.000 proteranih Srba i drugih nealbanaca sa KiM”, naveo je Đurić.

Ocenio je da bi povlačenje misije UN u ovom trenutku predstavljalo priznanje neuspeha i kapitulaciju u borbi za ostvarenje nekih od ključnih ciljeva zbog kojih su i uspostavljene UN.

Dodao je da će se o ovome obaviti konsultacije i razgovarati sa prijateljima i partnerima Srbije – stalnim članicama Saveta bezbednosti UN, Rusijom, Kinom, kao i s drugim članicama Saveta bezbednosti.

Na pitanje novinara kako ide procedura u UN, odnosno da li Savet bezbednosti može biti preskočen u donošenju takvih odluka, Đurić je rekao da će Srbija insistirati na tome da sve ide kroz Savet bezbednosti.

Izvor RTS

Comments