• Početna>
  • Vesti>

Ovacije u Šilovu za sedamdeseti rođendan prištinskog pozorišta

Glumci Narodnog pozorišta Priština, pod rediteljskom palicom Milana Karadžića, izveli su sinoć u Šilovu predstavu “Ženidba” poznatog ruskog pisca Nikolaja Vasiljeviča Gogolja. Ovom predstavom obeležena je sedamdesetogodišnjica te najstarije srpske kulturne institucije na Kosovu i Metohiji.

Ženidba je komedija u kojoj se kroz muško-ženske odnose ismejava malograđanstvo i prikazuje ruski građanski život 19. veka. Gogolj ženidbi prilazi na tragikomičan način. Govori o pokušaju da se napravi bračna veza između dvoje mladih, međutim, sve se završava bez srećnog kraja.

Glumac Milan Vasić koji je tumačio glavnu mušku ulogu, kaže da je lik Ivana Kuzmiča vrlo sličan nejmu i da nije bilo teško da na pravi način iznese ulogu.

Mlada glumica Jelena Orlović vešto je oživela lik mlade neveste Agafje Tihonovne, tako da je publika u Šilovu mogla da uživa u kvalitetnom glumačkom performansu.

Tamara Tomanović je u predstavi imala zadatak da bez teksta predstavi lik Dunjaške, kućne pomoćnice koja tokom predstave obigrava oko svih aktera na sceni.

Komedija “Ženidba”, obiluje humorom, neuhvatljivim karakterima i autsajderima koji pokušavaju da pronađu  svoj prostor u svet. Glumac Branko Babović, poznatiji kao Đuro Palica,  istako je da se publiku u Šilovu ne razlikuje od gračaničke, gde su dan ranije premijerno izveli ovaj komad.

Komedija „Ženidba” je prvi put objavljena 1842. godine, a sam Gogolj je nazvao neverovatnim događajem u dva čina. Predstava “Ženidba” rađena je u koprodukciji Narodnog pozorišta u Prištini i Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu.

 

Izvor: RTV Puls

Comments

Pročitaj još