Verifikacijom diploma lakše do posla

 Građani koji poseduju diplomu Univerziteta u Kosovskoj Mtirovici kako bi se zaposlili u kosovskim institucijama, ili dobili licencu za učestvovanje na profesionalnim ispitima organizovanim od strane ovih institucija, moraju da verifikuju svoju diplomu.

Proces verifikacije traje do šest meseci, a uz obrazac za prijavu, potrebna je fotokopija lične karte, overena kopija original diplome, sažetak teze diplomskog rada, dodatak diplomi ili overena kopija uverenja o položenim ispitima.

„Ovo je jedan od retkih procesa koji ne iziskuje velika sredstva. Jedini izdatak je plaćanje od četri evra kod notara“, kaže za RTV Puls izvršni direktor Omladinsko-edukativnog kluba  „Sinergija“ Stefan Veljković i naglašava da su mladi neobavešteni i neinformisani o ovom procesu.

Veljković ukazuje da osobe koje su završile fakultet u Kosovskoj Mitrovici, a imaju prebivalište u Centralnoj Srbiji ili nekom gradu u regionu ne mogu da verifikuju svoju diplomu, jer je preduslov za verifikaciju posedovanje kosovske lične karte, odnosno prebivalište na Kosovu. Na naše pitanje kako će ovim procesom biti obuhvaćeni ljudi koji su fakultet završili na nekim od Univerziteta u Centralnoj Srbiji,  a poseduju kosovku ličnu kartu i žive na Kosovu, Veljković kaže:

„Verovatno će to  biti obuhvaćeno procesom nostrifikacije diploma, isto kao kada bi otišli u Nemačku ili Francusku, gde bi morali da nostrifikujete svoju diplomu“. Veljković dodaje da još o tome ne postoje neke zvanične informacije.

Verifikacija diploma predviđena je Uredbom kosovske Vlade iz decembra 2015. godine, a podrazumeva proveru validnosti diploma sa Prištinskog univerziteta u Kosovskoj Mitrovici, nakon čega će biti omogućeno zapošljavanje u kosovskim institucijama i polaganje stručnih ispita, među kojima i pravosudnog.

Izvor: RTV Puls

Comments

Archives

"This project was funded through a U.S. Embassy, Pristina grant.  The opinions, findings, and conclusions or recommendations expressed herein are those of the Author(s) and do not necessarily reflect those of the Department of State."

"Ky projekt u financua përmes grantit të Ambasadës Amerikane në Prishtinë. Mendimet, përfundimet dhe konkludimet apo rekomandimet e shprehura këtu janë të Autorit(ëve) dhe jo medoemos pasqyrojnë qëndrimet e Departamentit të Shtetit."

“Ovaj projekat je finansiran preko granta Američke Ambasade u Pristini. Mišljenja, stavovi i zaključci ili preporuke sadrzane ovde pripadaju autoru(ima) i ne izrazavaju neophodno stavove State Departmenta."