• Početna>
  • Vesti>

Carina Kosova prikupila oko 837 miliona evra za 9 meseci

Za devet meseci (januar – septembar 2018. godine) ukupan prihod Carine Kosova iznosi približno 837 miliona evra. U odnosu na isti period prošle godine, ostvareno je povećanje od 3,13%, odnosno oko 25,5 miliona evra više, saopštila je kosovska carina. Smanjio se prihod od uvoza polovnih automobila, a povećao od uvoza novih. Uvoz polovnih automobila manji je za skoro 10 hiljada.

U ovoj carini tvrde da su uticaj na prikupljene prihode imali i Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, fiskalni paket koji se odnosi na oslobađanje od poreza pri uvozu za proizvođače, kao i uvoz polovnih automobila.

„Što se tiče olakšica SSP, treba napomenuti da uticaj Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju na prihode u ovom periodu iznosi oko 33 miliona evra, dok uticaj fiskalnog paketa koji se odnosi na proizvođače u izveštajnom periodu iznosi oko 56 miliona evra. Uticaj ograničenja uvoza na polovne automobile takođe treba da se naglasi, pri čemu je uvoz manji za 9816 ovih automobila, što je doprinelo smanjenju od 16.7 miliona evra manje nego u istom periodu prethodne godine u kategoriji polovnih automobila, dok za nove automobile imamo povećan uvoz od 583, što je uticalo na povećanje prihoda u ovoj kategoriji novih automobila za dva miliona evra“, navodi se u saopštenju carine.

Izvor :KoSSev

Comments

Pročitaj još