• Početna>
  • Vesti>

Sedam decenija NPP: Premijera “Ženidbe” 9. oktobra u Gračanici

Premijera Gogoljeve “Ženidbe” u izvođenju  Narodnog pozorišta Priština biće odigrana  u ponedeljak 8. oktobra u Domu kulture Gračanica.   Ovom predstavom, Narodno pozorište svečano će obeležiti sedam decenija postojanja ove kulturne institucije.

Predstavu “Ženidba” režirao je Milan Karadžić a postavljena je u saradnji sa Srpskim narodnim pozorištem iz Novog Sada.

Uloge tumače Jelena Orlović, Milena Jakšić, Anika Grujić, Milan Vasić, Igor Damjanović, Milorad  Kapor, Nebojša Đorđević, Bojan Stojčetović,  Branko Babović i Tamara Tomanović.

Nakon Gračanice, predstava će prvo reprizno igranje imati u utorak 9. oktobra u Šilovu, a potom, 11. oktobra  i u Novom Sadu.

Karadžić kaže da u svom komadu “Ženidba”, Gogolj je želeo da u prvi plan stavi i ismeje društvene anomalije svog vremena – licemerje, želju za statusom po svaku cenu, robovanje normama građanskog društva…

“Ženidba o kojoj on govori nije ženidba iz ljubavi. To je društvena obaveza, statusni simbol, ispunjavanje forme za kojom njegovi likovi čeznu, i upravo to je ono što ih čini komičnim. Iako je prošlo skoro dvesta godina otkako je komad napisan, sve te anomalije su i dalje aktuelne i itekako prisutne u svakom, pa i našem društvu, i o njima je uvek potrebno govoriti kroz pozorište”  kaže Karadžić.

 

Comments

Pročitaj još