Zapaljena njiva pod kukuruzom Srbinu iz Budrige

Srbinu iz Donje Budrige, Srđanu Gigiću, sinoć je zapaljena njiva pod kukuruzom. Šteta je potpuna, jer se izgoreli kukuruz zbog dima i opasnih isparenja ne može koristiti za ishranu životinja. Požar je zahvatio Gigićevu njivu na dvadesetak ari koja se nalazi samo 300 metara od sela. Prethodno su gorela strništa i livade na više lokacija u tom delu opštine Parteš.

“Za nas je ovo velika šteta, s obzirom da živimo isključivo od poljoprivrede i imamo dvoje dece na studijama”, kaže za RTV Puls Srđan Gigić, koji kukuruzom tovi svinje i koze.

To je jedina površina pod poljoprivrednim kulturama koju Gigići obrađuju, jer do druge, veće, ne smeju da priđu jer strahuju od komšija Albanaca koji su poslednjih godina kupili imanja u susedstvu.

Oštećenu porodicu danas je posetio šef Departmana za poljoprivredu opštine Parteš i poljoprivredni stručnjak Živorad Jovanović, koji je najavio formiranje komisije koja će utvrditi uzroke i posledice paljevine.

“Opština Parteš će pomoći oštećene, u skladu sa svojim mogućnostima”, obećao je Jovanović.

Na licu mesta danas je bila i kosovska policija, napravila uviđaj i konstatovala štetu. U toku je istraga o uzrocima paljevine i odgovornim licima.

Prošle nedelje, u maloj opštini Parteš koja obuhvata samo još dva sela: Pasjane i Donju Budrigu, nepoznata lica su počinila šest krađa u samo jednoj noći, a na meti lopova su bili automobili, krave i druge životinje.

 

Izvor: RTV Puls

Comments

Pročitaj još