• Početna>
  • Vesti>

KDI: 77,6% građana protivi se ideji o teritorijalnoj razmeni između Kosova i Srbije

Prema rezultatima istraživanja Kosovskog demokratskog instituta, 77,6% građana protivi se ideji o teritorijalnoj razmeni između Kosova i Srbije, dok 75,1 odsto građana izražava nezadovoljstvo načinom na koji kosovski predsednik Tači vodi dijalog, za razliku od 20 odsto ispitanih koji su zadovoljni ovim procesom.

Istraživanje javnog mnjenja o procesu dijaloga između Beograda i Prištine, pokazuje da 80,3% ispitanika iz albanske zajednice, 38,4% ispitanika iz srpske kao i 62% ispitanika iz drugih zajednica neće prihvatiti razmenu teritorija, kao deo eventualnog sporazuma između Beograda i Prištine.

“Na pitanje koju od dve alternativne mogućenosti bi građani prihvatili, promenu granica Kosova ili Zajednicu srpskih opština, većina ispitanika, odnosno 82,9%, odgovorila je da neće prihvatiti nikakvu alternativu, dok bi 10,5% više volelo  promenu granice nego ZSO, za koju je tek 6,6% građana izrazilo podršku”, izjavila je Jeta Krasnići ispred KDI-a.

Jedno od pitanja bilo je i kakav bi stav zauzeli u slučaju  postizanja dogovora o korekciji granice kosovskog predsednika Hašima Tačija i srpskog predsednika Aleksandra Vučića.

“Rezultati pokazuju da bi 51,5% građana protestovalo protiv ovog sporazuma. Postoji 20% građana koji su izjavili da će tražiti referendum, a 9% građana bi se složilo sa ovim sporazumom”, istakla je Krasnići.

Na pitanje novinara šta misle o dijalogu i kakav dogovor očekuju, građani Prištine uglavnom kažu da su nezadovoljni procesom dijaloga.

“Oni znaju bolje, ne očekujem ništa, nula”.

“Šta da kažem naopako je počelo, naopako ide. Dijalog Kosova i Srbije je započeo, ali ne ide u dobrom pravcu, zbog toga je i došlo do toga da Srbija nije ispoštovala postignute dogovore. Trebalo bi, kao prvo, sprovesti sve dogovre, a potom ići dalje’’.

“Nemam komentar, očekujem negativan rezultat. Dijalog neće uspeti”, rekli su građani Prištine.

Kada je u pitanju zadovoljstvo građana ulogom opozicionih partija u dijalogu Beograda i Prištine, 65,6 % ispitanika je izrazilo nezadovoljstvo, a samo 29% njih je zadovoljno učinskom opozicije.

 

Izvor: Radio Kontakt plus / RTK2

Comments

Pročitaj još