Guteres: Za UN Kosovo nije država

Ujedinjene nacije će podržati dogovor Beograda i Prištine u vezi sa Kosovom i Metohijom, rekao je generalni sekretar UN Antonio Guteres u razgovoru sa premijerkom Srbije Anom Brnabić. Ističe da Unmik ostaje na Kosmetu, te da za UN “Kosovo nije država”.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić sastala se sa generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Antoniom Guteresom u Njujorku, uoči svog obraćanja na Generalnoj skupštini.

Za Ujedinjene nacije, Kosovo nije država”, istakao je Guteres u razgovoru, a preneo Kabinet premijerke Brnabić.

Generalni sekretar je dodao da će UN podržati dogovor Beograda i Prištine u vezi sa Kosovom i Metohijom.

Premijerka Brnabić istakla je u razgovoru da je Srbija posvećena viziji i misijama Ujedinjenih nacija.

“Smatramo da UN treba da imaju aktivniju ulogu u međunarodnim odnosima”, naglasila je Ana Brnabić.

Dodala je da Srbija daje aktivan doprinos UN kada je reč o očuvanju mira i da više od 300 žena i muškaraca iz naše zemlje učestvuje u mirovnim misijama širom sveta.

“U interesu je Srbije da Unmik ostane na Kosovu i Metohiji u nesmanjenom broju i bez promene mandata, što sam istakla i na sastanku ‘Akcija za mir'”, naglasila je predsednica Vlade.

“Misija Unmik ostaje na Kosovu i Metohiji”, preneo je u razgovoru generalni sekretar UN Guteres.

Ana Brnabić je dodala da predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić predvodi dijalog Beograda i Prištine, a ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, koji je takođe prisustvovao sastanku, aktivno radi na tome da svetu prenese poruku šta je sve Srbija uradila.

“Posvećeni smo nalaženju rešenja i ne želimo zamrznuti konflikt”, istakla je premijerka.

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić ponovio je poziv Guteresu da poseti Srbiju.

Izvor RTS

Comments

Archives

"This project was funded through a U.S. Embassy, Pristina grant.  The opinions, findings, and conclusions or recommendations expressed herein are those of the Author(s) and do not necessarily reflect those of the Department of State."

"Ky projekt u financua përmes grantit të Ambasadës Amerikane në Prishtinë. Mendimet, përfundimet dhe konkludimet apo rekomandimet e shprehura këtu janë të Autorit(ëve) dhe jo medoemos pasqyrojnë qëndrimet e Departamentit të Shtetit."

“Ovaj projekat je finansiran preko granta Američke Ambasade u Pristini. Mišljenja, stavovi i zaključci ili preporuke sadrzane ovde pripadaju autoru(ima) i ne izrazavaju neophodno stavove State Departmenta."