Vučić: Neću stavljati žig na čelo srpskog naroda da bih se nekome dopao

Predsednik Srbije i lider SNS-a Aleksandar Vučić rekao je da nikad neće da stavlja žig na čelo srpskog naroda da bi se nekome dopao. Vučić se obratio na sednici Glavnog odbora SNS-a u Centru “Sava” gde je predložio da se Vanredna skupština stranke održi sledeće godine. Ističe da je Srbija danas najbolja u regionu po pitanju rasta, javnog duga i stanja u budžetu… Vučić je naveo da njegova politika da Srbija mnogo toga sačuva na Kosmetu očigledno u Srbiji nije pobedila “jer Srbi više vole da plaču za nečim što je daleko, nego da nešto imaju u svojim rukama”.

Aleksandar Vučić je rekao da postoji velika bojazan zbog, kako je naveo, žestoko suprotstavljenih interesa velikih sila i zato što niko ne može da predvidi šta će se dogoditi za 10, 15, 20 dana.

“Mi smo osiguravali mir i stabilnost, ćutanjem i nereagovanjem kako ne bismo ugrozili Srbe koji žive u Republici Srpskoj, Crnog Gori i Hrvatskoj. Trudili smo se da im pomognemo na svaki način. Nikada niko nije toliko pomagao našem narodu u ovim zemljama. Mi želimo da čuvamo mir, a našem narodu uvek i svuda pomognemo”, rekao je Vučić.

Mnogi, kaže, u regionu misle da je Srbija podobna da postane nečiji prijatelj samo onda kada je slaba i ponižena, i politički i ekonomski.

“To je tako, jer mnogi misle da je Srbija remetilački faktor u regionu, jer mnogi misle da je Srbija podesna da bude nečiji prijatelj u regionu samo kad je ponižena, slaba, kad mogu da je urušavaju, kad sebe gazi i sebe unižava i svakog dana se izvinjava i za nešto što je učinila i kad to nije”, naveo je.

Danas je, međutim, kaže, najbolja i u svemu ispred drugih u regionu, najbolja je po pitanju rasta, javnog duga, stanja u budžetu…

“U svemu ćemo biti najbolji. Da li to svi žele, nisam siguran. Oni nas optužuju za sve svoje nedaće. Njih ne interesuje ništa, ni Dejton ni bilo koji međunarodnopravni akt. To govori samo kakav je odnos, i mi na to ćutimo. Takvu Srbiju bi mnogi hteli. Srbiju koja će reći da smo svi krivi. Tamo gde nismo krivi, ja nikada neću to da prihvatim. Štitiću interese srpskog naroda i građana Srbije, to je moj posao i biće do kraja mog mandata”, rekao je Vučić.

Izjavio je da njegova politika da Srbija mnogo toga sačuva na Kosovu i Metohiji očigledno u Srbiji nije pobedila “jer Srbi vole da izgube sve”.

“Srbi najviše vole da kukaju nad sopstvenom sudbinom, više vole da plaču nad nečim što je ostalo daleko, nego da nešto imaju u svojim rukama. Nemojte da vam govorim sa kim sam sve razgovarao i ko mi je rekao: ‘Da, baš je to ono što mi hoćemo.’ Zamolio sam te ljude, iako je reč o ljudima koje ne smete da uvredite, da napuste moju kancelariju, jer ja ne mogu da prihvatim da gubitnička Srbija, da Srbija propasti pobeđuje u našoj zemlji”, rekao je Vučić.

Ipak, prvu rundu, naglasio je, dobila je Srbija propasti, plakanja, kuknjave, a ne Srbija koja pobeđuje.

“Da li ćemo imati novu šansu?”, zapitao je Vučić i odgovorio: “Bojim se da nećemo”, ali to ne znači, istakao je, da neće nastaviti da se bori.

“Borićemo se još jače i snažnije za naš narod na KiM. Borićemo se da ti ljudi žive bogatije, bolje, da imaju više prava…”, rekao je lider SNS-a i predsednik Srbije.

“Plašim se da priliku kakvu smo imali nećemo dugo godina imati, ali nije nam to ni prva, ni poslednja prilika koju smo mi Srbi prokockali i propustili i to sa nekom neverovatnom sladostrasnom neodgovornošću da izgubimo sve što smo mogli da imamo”, rekao je Vučić.

Naveo je da je zahvalan Marku Đuriću i svim drugim ljudima iz Kancelarije za KiM koji su pratili i pokušali da prate njegovu politiku.

“Oko KiM smo se pet godina trudili, borili i izdržavali najteže moguće pritiske. Pet godina smo pokušavali da temu vratimo na sto, pošto je Kosovo već bilo završeno, bačeno, stavljeno ad akta. ‘Kosovo je nezavisno i to je to. Samo vi Srbi, pitanje je dana kada ćete to priznati, vi tamo više nemate ništa… nemojte više ništa ni da tražite od KiM. Tamo Srbija ne stanuje i zaboravite na KiM'”, rekao je Vučić i dodao da je to bila poruka i rezultat neodgovorne i katastrofalne politike koju smo ranije vodili.

Sami smo, kaže, izbacili temu Kosmeta iz Ujedinjenih nacija 2009. godine, a 2011. postavili granicu između Srba i Srba na Jarinju i Brnjaku i rekli “ni Leposavić nas ne interesuje, ni Zubin Potok, Mitrovica, Zvečan”.

Osvrnuo se i na svoj govor u Kosovskoj Mitrovici, za koji je rekao da je bio govor diskontinuiteta politike sa politikom Slobodana Miloševića, a da je očigledno da u regionu žele samo da vide i da im je potrebna samo loša, svađalačka Srbija.

Kako je rekao, tu je govorio o diskontinuitetu u odnosu na način, ciljeve, metode i na to šta želimo da budemo u budućnosti.

“Ali to niko nije želeo da čuje, ni u regionu ni u zemlji”, rekao je Vučić i dodao: “Neko će jednom hteti da čita, i znaće da kaže šta je stvarna istina.”

 

 

Izvor RTS

Comments