Mičel poručio Tačiju: SAD podržavaju postizanje sporazuma Beograda i Prištine

Pomoćnik američkog državnog sekretara za evropske i evroazijske poslove, Ves Mičel, rekao je danas u telefonskom razgovoru sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem da će SAD podržati postizanje sporazuma Beograda i Prištine u okviru poslednje faze dijaloga.

Tači je na svom Fejsbuk profilu napisao da je upravo razgovarao sa Mičelom o političkim procesima kroz koje prolazi Kosovo i da mu zahvaljuje na podršci.

“Zahvaljujem Mičelu na jasnom stavu SAD za postizanje sporazuma između Kosova i Srbije u okviru poslednje faze dijaloga. Složili smo se da intenziviramo napore kako bi postigli taj sporazum, koji će jednom i zauvek zatvoriti neprijateljstva između Kosova i Srbije”, napisao je Tači.

Mičel je, navodi Tači, obećao da će Kosovo imati čvrstu podršku SAD u tom procesu, te da sporazum podrazumeva “uzajamno priznanje i jasnu perspektivu Kosova za članstvo u NATO, EU, UN i drugim međunarodnim organizacijama”.

“Učešće američkih i drugih strateških partnera Kosova u poslednjoj fazi dijaloga, uz posredovanje EU, predstavlja garanciju za potpuni uspeh i postizanje istorijskog sporazuma. Prijateljstvo i vera u SAD će biti večna”, naveo je Tači.

 

Izvor: Radio Kontakt plus / Tanjug

Comments