Tači: Zlo dolazi od onih koji ne žele sporazum sa Srbijom

Hašim Tači, protiv kojeg se u Prištini najavljuju protesti u znak protivljenja da promena granica bude tema predstojećeg dijaloga u Briselu, 7. septembra, objavio je danas na svom Fejsbuk nalogu da Kosovo nikad do sada nije imalo veću međunarodnu pažnju i da jedino zlo koje može da ga zadesi dolazi od onih koji „ne žele mirovne sporazume sa Srbijom i članstvo Kosova u EU, NATO i UN, a ne od zapadnih saveznika“.

SAD-a, Nemačka, Francuska, Italija, Engleska i skoro sve zemalje članica EU učestvuju u naporima za postizanje “mirovnog sporazuma između Kosova i Srbije” i ovaj eventualni sporazum, koji je veoma teško postići, tvrdi Tači, ima osnovni cilj – priznanja Kosova i članstvo u EU, NATO-u i UN-u.

Tači konstatuje da tako, s jedne strane, stoji snažna međunarodna podrška postizanju sporazuma sa Beogradom, a opozicija, s druge strane, “pomoću nekih usamljenih glasova civilnog društva” smatra da ta podrška predstavlja pretnju za Kosovo.

Građani će, kaže Tači, morati da se izjasne na referendumu da li su za normalizaciju odnosa, a uveren je da će oni izabrati upravo tu opciju, za koju se i on bori i zato radi “u bliskoj koordinaciji sa našim međunarodnim saveznicima, da mir sa susedima i integracija bude pravi izbor”.

 

Izvor: TV Most / Tanjug

Comments