• Početna>
  • Vesti>

Gračanica: Pojačati bezbednosti uoči početka školske godine

Predsednik opštine Gračanica, Srđan Popović, održao je danas sastanak sa direktorima obrazovnih institucija, policijom i KFOR-om uoči početka nove školske godine.

Kako bi se preventivno delovalo protiv eventulanih incidenata a bezbednost dece osigurala na teritoriji opštine Gračanica bezbednosni organi nastavljaju sa praksom započetom prošle godine.
Reč je o pojačanim policijskim patrolama i patrolama KFOR-a na ključnim tačkama u blizini škola sa ciljem kontrole objekata i puteva kao i protoka ljudi.

Predsednik opštine Gračanica Srđan Popović kazao je na sastanku sa direktorima obrazovnih institucija, policijom i KFOR-om  da je cilj pojačane kontrole sprečavanje mogućih incidenata kao što je bio slučaj u Suvom Dolu i Ugljaru ali i bezbednosti u saobraćaju i među samim učenicima.

„Nastavljamo sa istom praksom kako bi u skorijoj budućnosti ostvarili bolje rezultate. Treba da delujemo preventivno.Ovakvi sastanci ne samo da su poželjni nego su i neophodni jer imaju pozitivan učinak na terenu. Nadam se da će naš primer slediti i ostale opštine“, kazao je Popović.

Komandir Policijske stanice u Gračanici Bratislav Trajković kazao je da policija sama bez saradnje sa građanima i predstavnicima institucija kao i zaposlenima u tim institucijama ne može da bude u potpunosti efikasna. On je takođe direktore škola zamolio da čuvari obrazovnih institucija pojačaju saradnju sa policijomi svaki slučaj prijave policiji koja će sprečiti okupljanja maloletnika posle 22 sata u dvorištima školskih objekata kao i svaki mogući incident i delovati u skladu sa zakonom.

„ Sve su to naša deca. Svi se mi poznajemo. Svi smo na neki način prijatelji i poznanici ali ako se ide u nedogled sa propuštanjem onda situaciju ne možemo da u potpunosti obezbedimo. Policija je uoči početka školske godine izvršila detaljnu kontrolu prilaza škola što se tiče saobraćanih znakova i pešačkih prelaza i situacija se po tom pitanju mora poboljšati“, kazao je Trajković.

Kao još jedan od gorućih problema što se tiče bezbednosti učenika jeste problem sa psima lutalicama pogotovu u ranim jutarnjim satima kada je cirkulacija učenika i radnika u srednjim školama velika.

Popović je kazao da se nada da će i ovaj problem, koji nije samo problem škola već cele opštine, uskoro biti rešen, navodi se u saopštenju.

Izvor Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još