• Početna>
  • Vesti>

Vučić ambasadoru VB: Zašto je menjao granice Srbije 2008?

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uzvratio je na izjavu britanskog ambasadora u Srbiji Denisa Kifa da je svaka promena granica rizična i opasna.

Vučić je uzvratio pitanjem – “pa, što je menjao granice 2008?”

“Zašto je menjao granice Srbije 2008. godine? Hoće li da odgovori na to pitanje? Za Srbe je donelo ogroman rizik i cenu to što ste menjali granice 2008, što ste urušavali Srbiju 1999. godine, a za to ćete da nađete opravdanje u humanitarnoj katastrofi, i što ste menjali opet granice 1991, 1992”, kazao je Vucić.

“Svakih deset godina, kada to vama odgovara, vi možete da menjate granice, a Kada neko drugi, koga se to tiče, nešto pokuša da uradi mimo vašeg znanja, onda komentarišete da će platiti cenu i da je visok rizik”, istakao je Vucić.

Predsednik je, odgovarajući na pitanja novinara u Alpbahu, upitao takođe:

“A, koliki je rizik ukoliko do dogovora ne dođe?”, te istakao da, suštinski, zamrznuti konflikt ne postoji, jer se, kaže, zapravo samo “čeka ko će na koga da udari”.

On je istakao da ne želi da ide u ratove i sukobe i dodao da želi da veruje da je Kif imao dobru nameru.

“Ali, cekam da dobijem odgovor što ste menjali granice 2008. godine i što ste u roku od nekoliko dana priznali nezavisno Kosovo suprotno Rezoluciji 1244, suprotno međunarodnom pravu, zato što je to poseban slučaj, jer kada vi nešto odlucite imate pravo da kažete da je to poseban slucaj, a kada narodi kojih se to tiče o necemu odlucuju onda oni nemaju pravo na to”, zaključio je predsednik.

“Rešene granice… Kako? Neće biti tako”

Predsednik Vučić je izjavio da je većinski stav u međunarodnoj zajednici da su granice Kosova rešeno, da rešenje koje je nametnuto podrazumeva da se Srbiji otme teritorija, te da će spreciti svaki pokušaj Srbije da nešto dobije.

“E, neće biti tako”, rekao je Vučić u razgovoru sa srpskim novinarima u Alpbahu, u kojem je, kaže, takođe iza svega bila pozicija većeg dela međunarodne zajednice kako ga je opisao.

“Vi ste nam nametnutli nešto 2008, i sad smatrate da ste u pravu…A u skladu s čim ste to uradili, s kojim međunarodnim aktom?”, preneo je Vučić argumentaciju Srbije.

On je rekao da se sve svodi na to da je rešenje ono koje je nametnuto, a njegova suština je da se Srbiji otme teritorija.

“Suština je: izgubili ste Kosovo u celini, ne pokušavajte da dobijete bilo šta, ako pokušate vi ste loši momci i sprečićemo vas u tome”, protumačio je predsednik i poručio da “neće biti tako”.

“I šta ćete sad? Je l ćete da čekate nekog drugog, koji će tako nešto da prihvati? To se neće desiti”, rekao je i istakao da je zato naša borba za Kosovo i Metohiju važna.

“Hoćemo budućnost, ali nećemo da Srbi budu poniženi i da budu gubitnici”, rekao je predsednik Vučić.

Dogovor će, naglasio je, ako ga bude, biti težak, ali sigurno ne može da bude ponižavajući za Srbe, kao što bi to neki hteli danas.

 

Izvor Tanjug/B92

Comments

Pročitaj još