• Početna>
  • Vesti>

Haradinaj ambasadorima: Bljakaj pokazao lažni protagonizam

Posle ostavke, optužbi, uvreda, jučerašnjeg protesta u Prištini, slučaj kosovskog specijalnog tužioca Eljeza Bljakaja danas je dobio novi zaokret. Kosovski premijer, Ramuš Haradinaj, uputio je pismo ambasadorima na Kosovu. Obavestio ih je da je Bljakaju po njegovom zahtevu obezbedio pristup dokumentaciji tokom istrage o “lažnim veteranima” takozvane Oslobodilačke vojske Kosova. Ali je izneo i optužbe na račun donedavnog specijalnog tužioca.

“Obezbedio sam bezuslovnu podršku”, tvrdi Haradinaj, listajući šta je kao premijer učinio da bi omogućio istragu. Ali istovremeno poručuje:

“Pismo pokazuje našu posvećenost vladavini prava, bez uplitanja i potpuno nezavisno… Zbog ovih napora, moje lično uverenje i posvećenost je da bi svaki slučaj, uključujući slučaj gospodina Bljakaja na kojem je radio, trebalo da bude istražen i da bi pravosudne institucije trebalo da rade slobodno bez uplitanja. Nažalost, osobe kao što je gospodin Bljakaj, dok pokazuju lažni protagonizam uz napade na vladavinu prava kroz medije, pokušavaju da ugroze napore za jačanja sistema vladavine prava na Kosovu.”

Ambasadorima je prosledio i zvaničnu korespodenciju sa Bljakajem.

Sam Haradinaj je na svojoj Fejsbuk stranici, uz objavljene fotografije pisma, naveo da je rok od 30 dana rok za dostavljanje izveštaja o tome da li je bilo moguće da se vrši istraga “bez uplitanja, nepristrasno i sa punim integritetom”, što, međutim, nije precizirano u pismu ambasadorima.

Miftaraj: Skandal, Haradinaj dokumentovao uplitanje u istragu

Iz Prištine, međutim, već stižu kritike. Kako se u pismu navodi da bi Bljakaj trebalo da podnese izveštaj Haradinaju posle 30 dana istrage, Ehat Miftaraj iz Kosovskog instituta za pravdu ocenjuje da se radi o “najvećem skandalu koji pravosuđe može da podnese”.

“Prema Zakonu o krivičnom postupku, u načelu, istrage traju 24 meseca, a ne zakonom koji propisuje premijer. Premijer, kao velikodušan, postavlja rok od 30 dana. Prema Zakonu o krivičnom postupku, istrage koje je sprovodio tužilac završavaju se optužnicom koja se upućuje sudu pisanim putem ili odlukom o prekidu istrage. Ne dostavlja se premijeru. Svo ovo pisanje je u nadležnosti sudije na zahtev tužioca. Ali, na Kosovu imamo i tužioca, i policajca, i sudiju, urednika i šta ne sve”, naveo je Miftaraj.

Ističe i da je još više zabrinjavajuće to što kosovski premijer ima pravnog savetnika koji mu je omogućio da se brani dokumentom koji “dokumentuje uticaj i uplitanje u istragu slučaja”.

Haradinaj je prethodno Eljeza Bljakaja nazvao “fićfirićem” i “lopovom kokošaka”, a u Prištini su juče i organizovani protesti zbog Bljakajevih tvrdnji da je dobijao pretnje i trpeo pritisak nadređenih i sudskih službenika zbog istrage slučaja o preko 19.00 lažnih veterana.

 

Izvor: Kossev

Comments

Pročitaj još