• Početna>
  • Vesti>

Kancelarija EU posle ostavke Bljakaja: Bez napada na vladavinu pravu, obeshrabrujući signali za one koji se bave osetljivim slučajevima

„Evropska unija poziva sve da se uzdrže od bilo kakvih napada na vladavinu prava, uključujući i lične i klevetničke komentare protiv pojedinih tužilaca ili sudija. Nezavisnost i autonomija pravosuđa, uključujući tužilaštvo, od presudnog su značaja u ovom kontekstu i moraju da se obezbede. EU pažljivo prati slučaj tužioca Eljeza Bljakaja“ – saopštila je Kancelarija Evropske unije.

Iz ove kancelarije ocenili su i da izjave „nekih političara i tužilaca“ u ovom slučaju „potkopavaju ključne principe vladavine prava“.

„Oni takođe šalju obeshrabrujuće signale svim pravosudnim službenicima koji se bave osetljivim i važnim slučajevima,“ dodaju i ističu da optužnice koje su na čekanju treba da se sprovedu „sa profesionalizmom i punim poštovanjem vladavine prava, bez ikakvog uplitanja“.

Kancelarija se oglasila nakon najnovije afere u kosovskom pravosuđu, a posle ostavke specijalnog tužioca Eljeza Bljakaja.

Bljakaj je istraživao nezakonito sticanje položaja veterana takozvane Oslobodilačke vojske Kosova, otkrivši da je preko 19.000 takvih slučajeva. U optužnici koju je potpisao, ali koja nije podneta sudu, okrivljena je kompletna Komisija za verifikaciju statusa veterana kosovske vlade koju čine najviši kosovski zvaničnici iz redova Aljanse za budućnost Kosova kosovskog premijera Ramuša Haradinaja i Demokratske partije Kosova predsednika kosovske skupštine Kadrija Veseljija.

Bljakaj je ostavku podneo, kako su prvo preneli mediji, zbog pretnji. Ove tvrdnje demantovao je potom njegov nadređeni, šef Specijalnog tužilaštva, Rešat Milaku, tvrdeći da je posao napustio zbog poslovne ponude u Americi.

Bljakaj je, međutim, uputio otvoreno pismo, iznoseći niz optužbi na račun najviših pravosudnih službenika, navodeći i da su mu pretnje stizale, ali i da nije imao kome da ih prijavi.

Ovaj tužilac je naišao potom na snažne kritike kosovskog glavnog tužioca Aleksandra Ljumezija, ali i samog kosovskog premijera.

U Prištini se danas održava protest kojim se zahteva Ljumezijeva smena, ali i proces provere u pravosudnom sistemu.

Izvor, KoSSev

Comments

Pročitaj još