Rešenje koje bude prihvatljivo za srpski narod, Rusija će prihvatiti

Direktorka Službe za informisanje Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova rekla je za RTS da je stav Rusije prema pitanju Kosova dosledan i striktan. Taj stav gradi se od tri komponente – međunarodne pravne osnove onoga što se dešava na Kosovu, poštovanje suvereniteta Srbije, nezavosnosti i unutrašnjeg srpskog zakonodavstva i razumevanje interesa naroda i Srbije kao države.

Govoreći o poseti Srbiji, Marija Zaharova je zahvalila srpskom narodu i rukovodstvu Srbije na mogućnosti da boravi u našj zemlji.

“Održane su konsultacije u MSP Srbije, a imala sam mogućnost da vidim vašu zemlju stvarno, ne preko fotografije, na internetu, preko filmova, Kusturice, već uživo”, rekla je Zaharova.Istakla je da je, znajući kroz šta je prošla Srbija, bila impresionirana koliko je zemlja uspela da preživi i da se revitalizuje posle teških vremena.

“Kad sam se našla u Srbiji i juče u Beogradu, Guči i po čitavom putu, ne bi mi palo na pamet da je zemlja preživela rat”, rekla je ona.Kaže da je juče doživela dve emocije, sa jedne strane to je sećanje na slike iz devedesetih godina i radost za Srbe koji žive sada punim kapacitetom i punim životom, iako problemi postoje.Govoreći o odnosu Rusije prema Kosovu, o spekulacijama da su Putin i Tramp razgovarali o podeli Kosova, Zaharova je rekla da su to lažne vesti da bi suprotstavi Srbe i Ruse.

“Ono što se tiče našeg stava on je tradicionalan i dosledan. U današnjem svetu doslednost je retka stvar i sa ruske strane, ruska spoljna politika se pridržava linije doslednosti”, kaže Zaharova.

Prema njenim rečima, što se tiče Kosova, i odnosa Rusije prema Kosovu, odnos je dosledan i striktan stav, on se ne menja zbog političkih konjuktura.Stav je striktan i trasparentan i on se gradi iz nekoliko elemenata, objašnjava Zaharova.

“Prvo to su međunarodne pravne osnove onoga što se dešava na KiM. Postoji Rezolucija SB UN i tu rezoluciju niko nije ukidao i ona je na snazi, važeća je i one zemlje koje sada više od svih viču o neophodnosti poštovanja međunarodnog prava one moraju da se sećaju toga da Rezolucija 1244 jeste na stolu”, kaže ona.

Kako kaže, drugi elemenat je poštovanje suvereniteta Srbije i nezavosnosti i unutrašnjeg srpskog zakonodavstva.

“Bar kada su sve zemlje fokusirane na demokratiju i poštovanje demokratije potrebno je poštovati suverenitet i nezavoisnost Srbije i zakonodavstvoa Srbije – to je drugi blok elemenata na koji se gradi naš stav”, rekla je Zaharova.

Prema njenim rečima, treći je razumevanje interesa naroda i Srbije kao države i u tom smislu nacionalnog interesa naroda.

“Iz ove tri komponente se gradi naš dosledni stav i možete da budete sigurni da se ovaj stav neće promeniti”, rekla je ona.

Govoreći o razgraničenju, Zaharova je rekla da je jedan od elemenata razumevanje nacionalnih interesa naroda Srbije. Ono što će biti prihvatljivo za narod Srbije vezano za ovakvo pitanje to će biti sa naše strane sa poštoivanjem prihvaćeno.

“Ali pitanje je šta će biti korisno za narod Srbije”, istakla je Zaharova.

“Prošlo je deset godina od trenutka kada su Kosovo otcepili od Srbije, više od 100 zapadnih zemalja su je priznali ovu državu, mi tako ne smatramo i pomagali su finansijski i politički 10 godina”, rekla je ona.

Kako kaže, od tih 100 država deset su najbogatije na svetu. “Tamo su pumali novac i šta su dobili – ništa nije ispalo. Kako je bila crna rupa i ostala je crna rupa a ranije su pričali da je Srbija kriva za to što Kosovo tako loše živi”, istakla je Zaharova.

“Moramo da postavimo sebi pitanje – nemoguće je graditi budućnost na lažima, a tako je bila građena budućnost Kosova, na lažima, na kršenju međunarodnog prava a onda ćete se setiti da je to bila nepravda džinovskih razmera koji su pokušali da šire naši američki partneri kada sz rekli za čitav svet da Kosovo su odvojili na onosvu referenduma – vi znate da referenduma nije bilo ali svi smatraju da je to zakonito. Nemoguće je graditi budućnost na uštrb života drugih”, zaključila je Zaharova.

Izvor: RTS

Comments