Deca iz Raniluga boravila u Novom Sadu

Nešto više od 40 dece iz kosovske opštine Ranilug boravilo je četiri dana u Novom Sadu, zahvaljujući Crvenom krstu Novog Sada, a juče, pre povratka u svoje domove, obišli su i Beograd.

Deca iz Raniluga su imala bogat program u okviru kojeg su posetili Gradsku biblioteku, Vojnu bolnicu, manastir Svetih Arhangela u Kovilju, Ribarsko ostrvo, vozili su se Dunavom, a u saradnji sa Crvenim krstom Zrenjanin obišli su i taj grad. Dnevne aktivnosti su bivale završavane noćenjem u ŠOSO “Milan Petrović” na Novom naselju.

“Kao i prethodnih godina, naša škola nastavlja da pruža  podršku deci sa Kosova i nama je ovo veoma važno jer smo mališanima omogućili da ispune letnji raspust i da se druže sa vršnjacima u Novom Sadu”, kaže direktorka ŠOSO “Milan Petrović” Violeta Strahinjević, dodajući da njihova ustanova uvek nastoji da bude inkluzivna i omogući najmlađima da razvijaju svoje socijalne veštine. Ova akcija Crvenog krsta Novog Sada veoma je značajna, kako za decu koja dolaze s Kosova, tako i za one koji ih dočekuju u Novom Sadu.

“Naša želja je da deci podarimo osmeh, da im pokažemo sadržaje Evropske prestonice kulture koji će sigurno doprineti poboljšanju njihovog obrazovanja”, kaže sekretar te organizacije Dragan Lazić.

Najveći utisak na mališane s Kosova ostavio je boravak na Petrovaradinskoj tvrđavi.

“Bio sam ovde i pre dve godine i Novi Sad se dosta promenio, ima novih zgrada i kulturnih investicija“, kaže trinaestogodišnji Miloš Pavić iz Raniluga, koji kad poraste želi da bude doktor, ali ne političkih nauka, nego medicine: “Posetili smo svakakve kulturne znamenitosti i građevine su sjajne. Veoma se razlikuju od mog mesta, jer mi nemamo toliki standard kao Novi Sad. Ljudi su gostoprimljivi i misle na nas koji živimo na Kosovu”.

Bojana Kostić, Miloševa vršnjakinja, kaže da ne bi mogla ništa posebno da izdvoji od onoga što je posetila tokom prethodnih dana, ali smatra da je Novi Sad mnogo lepši u odnosu na lane kada ga je prvi put posetila.

 

Izvor: RTV Puls

Comments

Pročitaj još