• Početna>
  • Vesti>

Vladika Teodosije: Srbi se ne mogu deliti na „severne“ i „južne“ – Ne dajmo da nas podele ideologije ovoga sveta, prolazne reči i obećanja

Episkop raško-prizrenski Teodosije  je nakon večernje službe u hramu Sv. Velikomučenika Dimitrija u Kosovskoj Mitrovici, služio „Moleban za Kosovo i Metohiju“.

Nakon molebana, vladika je okupljenim vernicima ukazao da je današnja molitva za spasenje našeg naroda, kako bi se utvrdila živa Crkva na ovoj svetoj mučeničkoj i svetolazarevskoj zemlji.

Vladika je podsetio da je Crkva zajedno sa svojim narodom kroz istoriju mnogo puta stradala, ali da smo se podizali, obnavljali sebe, svoje svetinje i kuće, ostajući uvek verni nasleđu Svetih Nemanjića, koje smo kako kaže, dužni da čuvamo kao oči u glavi.

„Nisu to samo građevine, već je to svetonemanjićki i svetolazarevski etos, duboko zasnovan na besmrtnim rečima Svetog kneza Lazara – da je zemaljsko za malena carstvo, a nebesko uvek i doveka.“

Ukazuje i da nas samo vera može ujediniti.

„Srbin se može meriti samo verom u Hrista, hrabrošću kojom brani sve svoje i čojstvom koji od sebe brani drugoga.“

Episkop Teodosije ukazuje na to da i u današnje vreme prolazimo kroz teške i neizvesne dane, ali je siguran da je naš narod hrabar i da se ni sada neće dati pokolebati i podeliti.

„Nikada nećemo zaboraviti hrabrost Mitrovčana i svih Srba sa severa Kosova, koji su se u najtežim danima 1999. godine održali, hrabro stojeći na braniku svojih domova. Vi ste tada saučestvovali sa svima nama koji smo ostali kao svoj na svome, dajući nam pomoć i potporu“, kaže Teodosije, istovremeno ukazujući na to da ni sever Kosova ne bi bio ono što jeste, da nema svoju “organsku” vezu sa ostalim srpskim sredinama južno od Ibra.

„Dok god zvone zvona u Pećkoj Patrijaršiji, u Dečanima, Gračanici, Ljeviškoj…, dok god naši bogoslovci poju u Prizrenskoj bogosloviji i naši sveštenici služe u svim hramovima, i vi ste snažniji i postojaniji“, kaže vladika.

Vladika se osvrnuo i na nedavne spekulacije o podeli Kosova.

„Sa bolom slušam od nekih da se Srbi navodno dele na one „severne“ i one „južne“. Ne možemo se podeliti, i ne može se deliti jedno sveto KiM. Ne može niko izdvojiti KiM iz naše Srbije, jer su upravo ovde naši i državni i duhovni temelji. Upravo ovde smo sa Svetim Nemanjićima i posebno Svetim knezom Lazarom mučeničkim, krvlju potpisali zavet sa Bogom – da budemo i ostanemo Njegovi i dušom i srcem, i u blagostanju i u nevolji istrajni i odvažni u opasnostima“, napominje Teodosije.

Vladika poručuje da “treba da budemo istrajni i da branimo naše pravo da živimo na ovim prostorima kao svoj na svome” ne odričući se tog prava.

„Ne dajmo da nas podele ideologije ovoga sveta, prolazne reči i obećanja, koje prolaze kao zvono koje ječi. Ostanimo čvrsto rešeni da ne napuštamo naš rodni kraj, da ne prodajemo naše kuće i imanja, za koje su krv i znoj prolili naši preci, koji su opstajali u mnogo težim uslovima, nego što su ovi u kojima mi danas živimo. Tom istrajnošću svaki od nas daće svoj doprinos svima ostalima i ohrabriće drugoga pored sebe. Bratsku solidarnost nikada da ne izgubimo, jer nevolja bližnjeg i nas će sustići, ukoliko bratu okrenemo leđa, i ukoliko podstaknuti sebičnim interesom grabimo samo za sebe“, poručuje Teodosije.

Teodosije je pozvao sveštenstvo, monaštvo i vernike da u ovim teškim danima, svi zajedno molitvom i postom daju svoj doprinos očuvanju Crkve na prostoru Eparhije raško-prizrenske, uz poruku da treba što češće da se okupljamo u hramovima.

“Neka nas sve Gospod pomogne u predstojećim danima, kada svi postimo i molimo se za mir na KiM, za naš opstanak, za mudrost onih koji nose teško breme političke odgovornosti”, zaključuje Teodosije.

Episkop Teodosije će služiti i u ostalim hramovima Moleban za Kosovo i Metohiju prema sledećem rasporedu, nakon večernjeg bogosluženja koje počinje u 17.00 časova:

– Utorak 7. avgusta, u hramu Uspenja Presvete Bogorodice u manastiru Gračanici
– Sreda 8. avgusta, u hramu Sv. Arhangela Gavrila u manastiru Draganac
– Četvrtak 9. avgusta, u hramu Sv. Nikolaja Čudotvorca u Štrpcu
– Petak 10. avgusta, u hramu Uspenja Presvete Bogorodice u Orahovcu

Eparhija poziva verni narod da se u što većem broju sabere na molebni kanon.

Izvor , foto: Kontakt plus radio

Comments

Pročitaj još