Ropotovo: Težak život Nikolića

U Velikom Ropotovu, u staroj kući od čerpića, u kojoj su samo dve prostorije funkcionalne – živi petočlana porodica Nikolić, sa troje dece. Glava kuće, Boban Nikolić, boluje od bubrega, a jedno od dece od epilepsije. Iako su prethodnih godina deo kuće renovirali, puna je vlage, pod je dotrajao. Nema ni kupatila, ali, kako Nikolići kažu, to im nije najveći problem, već glodari. Ovu porodicu obišla je ekipa RTK2.

Ma i ovo što imamo, nije za život. Juče sam pomerila krevet, nađem mrtvog miša. Ostavljamo oko kuće lepak. Mi jedemo, miš nas gleda. Televizor nismo imali, poklonio nam je njegov (Bobanov) brat. Kreveti su svi pocepani, miševi su pojeli. Stavljamo lepak i u krevet. Sve su nam vitrinu pojeli, iako smo novu kupili“, rekla je Marija Nikolić.

Boban je do ’99. radio u Binačkoj Moravi, nakon toga bavio se molerajem. Od toga je, kako kaže, moglo dobro da se zaradi, ali ne zadugo. Pre tri godine, oboleo je od bubrega. Zbog narušenog zdravstvenog stanja, odustao je od poljoprivrede i moleraja.

Invalidska penzija, dečji dodatak i socijalna pomoć iz kosovskog budžeta ne podmiruju sve troškove.

„Idem na dijalizu tri puta nedeljno – ponedeljkom, sredom i petkom. Zdravstveni centar Gnjilane organizuje prevoz. Izdaci su veliki, ali šta je – tu je. Snalazimo se. Tu su nam braća, bratanci – pomažu mi oko fizičkih poslova. Dođe i do nestašice, ali svaka čast našim prijateljima, drugarima, koji mi izađu u susret za nekoliko dana, često se i uzajmim. Ali krpimo“, kaže Boban Nikolić.

Da nesreća nikad ne ide sama, Nikolićima je postalo jasno kada su pre dve godine saznali da im mlađa ćerka boluje od epilepsije.

Ipak, nadaju se boljim danima.

Zahvalni su predstavnicima Privremenog organa opštine Kamenica koji su im više puta izlazili u susret.

Nikolići, kako kažu, imaju obećanje za izgradnju novog doma. Problem je, međutim, što još uvek nemaju plac na svoje ime. Za tu proceduru nemaju dovoljno finansijskih sredstava.

„Mi čekamo da prebace ovaj plac što imamo na naše ime. Rekli su mi da će nam napraviti kuću – dve sobe, kuhinju i kupatilo“, rekla je Marija, objašnjavajući:

„Dok se to ne prebaci na naše ime, ne može.“

U trošnoj kući uz Bobana i Mariju, žive Lena, Irina i Andrija.

Starija ćerka Nikolića brine o mlađoj sestri i mlađem bratu.

„Brata čuvam kad mama radi, a tata ide u Vranje. Kad Irina spava, čuvam i nju“ – kaže Lena Nikolić.

Izvor: RTK 2

Comments

Pročitaj još