Tači: Sačuvajmo mir, Kosovo posvećeno završetku izrade statuta ZSO

Kao predsednik države pozivam građane i institucije da se uzdrže od svake vrste provokacija i sačuvaju mir u ovom veoma važnom trenutku za našu zemlju. Posvećeni smo održavanju mira i ni na koji način nećemo da ugrozimo cilj potpune normalizacije odnosa. Kosovske institucije posvećene su tome da završe rad na izradi statuta Zajednice srpskih opština. Ovako se, posle srpskog predsednika, danas oglasio kosovski, Hašim Tači, na dan završetka roka za izradu Statuta ZSO.

Poruke su usledile nakon jučerašnjih tenzija i alarmantnih najava pojedinih beogradskih medija i tabloida po Srbe na Severu o novoj „Oluji“ i „zauzimanju“ Gazivoda, kao i otvorenog pisma srpskog predsednika Srbima na Kosovu, kojima je poručio da Oluje neće biti, a na koju je sam u više navrata tokom poslednjih meseci upozoravao. U Beogradu je zato danas održana i hitna sednica Saveta za nacionalnu bezbednost. Srpski predsednik sastaće se za koji minut i sa srpskim patrijarhom Irinejem. U nastavku prenosimo izjavu kosovskog predsednika u celosti.

„Republika Kosovo je posvećena postizanju istorijskog, pravno-obavezujućeg sporazuma u poslednjoj fazi dijaloga za normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije.

Tokom ovog putovanja neophodno je da se obezbedi trajni mir na Zapadnom Balkanu, Republika Kosovo će se striktno pridržavati obaveze održavanja mira i neće ni na koji način rizikovati cilj potpune normalizacije odnosa između dve zemlje.

Nakon osnivanja Upravljačkog tima, kosovske institucije su posvećene da završe rad na izradi statuta Asocijacije opština sa srpskom većinom na Kosovu, na osnovu postignutog sporazuma 2013. i 2015. godine u Briselu između Kosova i Srbije i na osnovu odluke Ustavnog suda Republike Kosovo.

Stoga, kao predsednik države, pozivam sve građane, institucije i strane uključene u ovaj proces da se uzdrže od svake vrste provokacija i sačuvaju mir u veoma važnom trenutku za našu zemlju.“

Izvor: Kossev

Comments