• Početna>
  • Vesti>

Đurić: Građani nemaju razloga da brinu, država radi svoj posao

Želim večeras da kažem da niko od Srba na Kosovu i Metohiji neće preduzeti bilo šta, ni vezano za Zajednicu srpskih opština, ni vezano za bilo šta drugo, što bi pružilo izgovor, bilo pojedinim Albancima, ili zlonamernim delovima međunarodne zajednice da protiv Srba preduzmu bilo kakvu akciju.  Dakle ništa u tom smislu bilo kod od Srba neće preduzeti , reagovaće odgovorno, ozbiljno i smireno, rekao je večeras gostujući u drugom dnevniku RTS-a Marko Đurić, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

 

Ono što zabrinjava jeste ta kampanja pritisaka, dezinformacija, u kojima nažalost učestvuju i pojedini, rekao bih, manjinski predstavnici, koji za račun Prištine, dakle neki Srbi poimenu i prezimenu, nažalost i pojedini verski predstavnici koji bukvalno za račun Prištine, a usudiću se da kažem prema našim saznanjima, vrlo verovatno i za račun pojedinih stranih država govore o tobožnjim scenarijima , dogovorenih sukoba, dogovorenih podela, i tome slično. To su priče koje treba da stvore alibi pojedinim krugovima u Prištini, zato da bi preduzimali mere protiv Srba na Kosovu i Metohiji , a ja sada govorim da je to izuzetno opasno, rekao je Đurić.

Na pitanje kako tumačite jačanje trupa KFORa na severu Kosmeta i napise o mogućim incidentima, Đurić je rekao da KFOR ima svoju janso definisanu ulogu i misiju, baš kao što i država Srbija ima, i danas smo mogli da čujemo i to je jedan od razloga zašto sam rekao, da su Srbi bili zadovoljni porukama koje su čuli od predsednika, kao što znaju da država Srbija štiti njih, tako i KFOR ima svoje obaveze koje mi očekujemo da on u potpunosti ispuni . Mi očekujemo da se KFOR ponaša neutralno i da smiruje tenzije, i naša vojska je u kontaktu s njima.

 

Na pitanje novinara koji je odgovor na najavu zauzimanja Gazivoda , kaže da ima mnogo onih koji pokušavaju d aunesu nemir, koji šire glasine, o različitim akcijama. Ja želim da poručim da građani nemaju razloga da brinu, država radi svoj posao, i prema međunarodnoj zajednici, bezbednosno i na svaki drugi način, a oni koji šire različite dezinformacije, to svakako ne rade u interesu naše zemlje, već u interesu predstavnika Prištine, ali o tome će sigutno biti sutra više reči, na sednici Saveta za nacionalnu bezbednost u Beogradu.

Na pitanje kakva je sudbina dijaloga u ovom trenutku, Đurić kaže da bi mnogo više voleo, da je umesto saopštenja čuo da je posao urađen, ali da kao “što smo upozoravali i govorili mesecima unazad, posao nije urađen i da su oni uradili svoj posao (Brisel prim.aut), i da je Priština uradila svoj posao, danas niko ne bi mogao da manipuliše ovom temom i a da pokušava na veštački način da stvara tenzije. Prema tome , loše urađen domaći zadatak i posledice koje mi odgovornim i ozbiljnim ponašanjem sprečavamo, i kažem još jednom , reagovaćemo kao ozbiljna i odgovorna država, naši ljudi neće nasedati na provokacije, neće preduzimati bilo šta što bi bilo kome, dalo bilo kakav izgovor i sve će biti u redu, rekao je Marko Đurić za dnevnik RTSa.

 

 

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još