• Početna>
  • Vesti>

Drecun: Albanski pritisak da se spreči kompromisno rešenje

Predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun kaže da je najava albanskog ministra za dijasporu Pandelji Majka, o potpunom ukidanju granice između Albanije i Kosova od januara sledeće godine,dodatni pritisak na Srbiju u pokušaju da se odustane od traganja za kompromisnim rešenjem u razgovorima o statusu južne srpske pokrajine.

U izjavi za TV Most Drecun ističe i da je to novi praktičan korak na realizaciji ideje Velike Albanije.

„Ideju Velike Albanije oni uopšte ne skrivaju. To je njihov stari plan – jedan narod  jedna država. Na ovaj način oni se pripremaju na ono što po njima treba da usledi posle eventualnog postizanja dogovora o statusu Kosmeta. Oni ga ovako destabilizuju, jer otvaranje granice između Srbije i Albanije na području Kosova i Metohije bez pristanka Srbije je mnogo opasna poruka“, rekao je Drecun.

Po njegovim rečima, Albanci pokušavaju da nateraju Srbiju da ne bude mnogo zahtevna u razgovorima. „Imali smo već pritisak Albanaca na jugu Srbije, u Preševu i Bujanovcu, pa stalne pretnje ratom.  Albanija jednostavno drži stranu Prištini i vrši pritisak na Srbiju. Albanija poručuje da ne želi kompromisno rešenje i da žele ekstremno političko rešenje priznanja Kosova. A onda evo otvorene granice između Kosova i Albanije i onda evo Velike Albanije koja u ovoj fazi ne mora da bude formalno proglašena ali u praksi bi bila realizovana“, objašnjava Drecun.

On ne očekuje reakciju država  Zapada na ovaj potez Albanaca.

„Oni ili ostaju nemi ili veoma blago reaguju na ove poteze velikoalbanskog režima u Albaniji. Ali ovo jeste veliki pritisak na Srbiju. Albanija želi da sprovede svoj cilj da Srbija prizna ovako samoproglašenu državu u ovim granicama. To bi značilo i da bi Kosovo postalo leglo radikalne islamske ideologije i džihadista, jer bi oni mogli nesmetano da se kreću po tom delu Balkana, ali o tome nek razmišlja Nato čija je Albanija članica“, istakao je Milovan Drecun.

Izvor: TV Most

Comments

Pročitaj još