Priština: Poslanici raspravljaju o dijalogu

Kako dalje u dijalogu sa Beogradom i hoće li i opozicija postati deo pregovora koji su u završnoj fazi, teme su o kojima se danas diskutovalo u Skupštini Kosova.

Rezoluciju o dijalogu sa Srbijom predložila je Socijaldemokratska partija, koja je i zahtevala raspravu. Kosovski premijer Ramuš Haradinaj je pozvao poslanike na nacionalni konsenzus i preuzimanje odgovornosti, dok su opozicioni poslanici mahom kritikovali predsednika Tačija koji predvodi prištinski tim u dijalogu sa Beogradom.

Nakon što je predstavio izveštaj o pregovorima sa Beogradom, Haradinaj je pozvao poslanike da preuzmu odgovornost i uzmu učešće u završnoj fazi dijaloga.

“Donesite odluku o procesu, uzmite učešče u procesu i nemojte misliti da se kroz ovaj proces možemo svetiti jedni drugima. Unutrašnja politička previranja su neprestana i ona se nastavljaju čitavog života. Osetljive teme, kao što je ova, moramo analizirati kako bi se ovom temom mogli baviti sada”, rekao je Haradinaj.

Zamenik premijera Fatmir Ljimaj je izjavio da je odavno prošlo vreme kada je jedna osoba odlučivala u ime Kosova, dodajući da već postoji širi konsenzus.

“Dobar dogovor je dobar za zemlju, loš dogovor će se preneti na čitav naš život. Pozicija posmatrača ne pripada Skupštini Kosova. Možemo da ostanemo posmatrači i kažemo da smo u krivu, ali će ta greška koštati državu. Imamo važan trenutak, da polako pronađemo formulu za tim i formulu platforme i principa i budemo spremni za zaključivanje ovog procesa”, dodao je Ljimaj.

Ljimaj je pozvao političke partije da se okupe i razgovaraju o ovoj temi, kako ne bi postale žrtve propagande.

Poslanik Socijaldemokratske partije Dardan Molićaj je rekao da rezolucija koju je predložila ta stranka ima za cilj normalizaciju trenutne situacije u vezi sa pregovorima sa Srbijom, kako bi zajedno odlučili kako delovati dalje. Govoreći o podeli, Molićaj je prozvao kosovskog  predsednika.

“Hašim Tači je majstor manipulacije javnim mnjenjem, postavio je temu podele Kosova kako bi postigao efekat da kada se prihvati suštinska autonomija za Srbe na Kosovu, on će reći “Ja sam spasilac podele Kosova”. Ne postoji podela Kosova, to je laž, to je prevara, to je samo koncept straha i panike”, rekao je Molićaj.

Međutim, poslanik Nisme Miljaim Zeka smatra da će se o podeli razgovarati, ali da to, kao i sve ostalo, ne može biti dogovoreno bez pristanka Vašingtona i Brisela.

“Pozivam sve političke stranke da sednemo i izgradimo političku platformu i sa njom krenemo u Brisel. Ako je budemo imali, predsednik Tači ne bi smeo da krši tu platformu”, izjavio je Zeka.

Lider Samoopredeljenja Aljbin Kurti je naveo da članstvo Srbije u EU zavisi od dogovora sa Kosovom. Kurti je kritikovao nastavak dijaloga i postizanje novih, bez sprovođenja prethodnih dogovora, tvrdeći da je cilj svega dijalog, a ne novi dogovori.

“Zavisnost Srbije od Kosova se zove poglavlje 35. Glavni cilj Srbije je da stvori asimetričnu asocijaciju, čiji bi glavni grad bila Severna Mitrovica”, rekao je Kurti.

Poslanik Demokratskog saveza Kosova Korab Sejdiju kritikovao je Tačija, koji, kako tvrdi, po ustavu ne može zastupati Kosovo u pregovorima bez saglasnosti skupštine.

“Ovo je olimpijada olimpijade i potrebne su Majljinde Kosova za politički dijalog, a nas zastupa predsednik Kosova. Da li imamo sposobnije ljude za tako nešto? Treba da znamo ko zastupa zemlju u ovim razgovorima, jer bilo koji sporazum koji on potpiše nema pravni efekat i on važi samo za njega”, naglasio je Sejdiju.

“Dijalog se vodi tamo gde je Tači”, rekao je poslanik Samoopredeljenja Redžep Seljimi, dodajući da je kojim slučajem Hašim Tači gradonačenik, dijalog bi bio na opštinskom nivou, dok je poslanica Demokratskog saveza Kosova Vjosa Osmani istakla da nijedan politički lider ne bi smeo da potpiše sporazum sa Srbijom, koji krši suverenitet Kosova i koji je protivan principima državnosti, već da o tome može samo na referendumu odlučiti narod.

Iyvor> RTK 2

Comments

Pročitaj još