Blic: Vučić u septembru sa Srbima na Kosovu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić početkom septembra trebalo bi da boravi na Kosovu i Metohiji i da se obrati našem narodu, piše “Blic”.

Ovo je dogovoreno na sastanku predsednika Srbije i predstavnika Srba sa juga, severa i centralnog dela pokrajine u sredu.

Kako navodi list, jedan od najvažnijih zaključaka sastanaka jeste da će svaki predlog, stav ili odluka koje Beograd bude usvojio prvo biti predočeni predstavnicima Srba iz pokrajine i biće saslušan njihov stav.

Direktor vladine Kancelarije za KIM Marko Ðurić kaže za “Blic” da će zaključci sastanka stići u svaku srpsku sredinu na KIM kao snazna i jasna podrška države za njihov ostanak i opstanak na tim prostorima u teškom i turbulentnom vremenu.

Ðurić je naglasio da je u predstojećem periodu veoma važno koordiniranio delovanje vlasti u Beogradu i predstavnika Srpske liste kako bi se u najvećoj meri osnažili politički i diplomatski kapaciteti za odbranu srpskih drzavnih i nacionalnih interesa.

Politički predstavnici Srba sa Kosova su istakli da u dijalogu Beograda i Prištine ne treba apriori odbacivati nijednu temu razgovora i rešenje treba tražiti uzimajući u obzir dugoročne interese Srbije i sprskog naroda, prenosi list..

Prema navodima Blica, razgovaralo se o svim ključnim pitanjima za Srbe na KiM.

“Teme su bile svakodnevni problemi, bezbednost, a dobar deo bio je posvećen perspektivama dijaloga Beograda i Pristine. Čuli smo stavove nasih ljudi na KIM o dijalogu sa Prištinom i svim drugim temama a predsednik je ponudio dodatnu pomoć Vlade”, kaze izvor “Blica”.

Tokom petočasovnog razgovora zaključeno je da Albanci ne žele nikakav kompromis niti rešenje, ali da će i pored toga naša strana pokušati da ga nađe.

Dogovoreno je i da se ovakvi sastanci ubuduće održavaju na svake dve nedelje, navodi list.

Izvor: Blic

Foto: Radio Kosovska Mitrovica

Comments