• Početna>
  • Vesti>

Dan Opštine Zvečan: Svaki Petrovdan pokazuje da smo se izborili za još jednu godinu opstanka na KiM

Svečanom akademijom, danas  je obeležen dan Opštine Zvečan, u znak sećanja na 12. jul 1991. godine, kada je zvečanska opština formirana.

Ministar administracije lokalne samouprave u ostavci Ivan Todosijević podsetio je na velike i izuzetno važne projekte koje na teritoriji ove opštine finansira Vlada Republike Srbije – turistički kompleks Rajska banja, povratničko naselje Sunčana dolina, regionalni vodovod i dve stambene zgrade sa ukupno 24 stambene jedinice za socijalno ugroženo stanovništvo.

“Vlada Republike Srbije finansiranjem ovakvih projekata pokazuje da je Kosovo i Metohija njen sastavni i neotuđivi deo. Ovom prilikom želim da pošaljem jasnu poruku da Srbi sa Kosova i Metohije podržavaju politiku koju vodi predsednik države Aleksandar Vučić, politiku kompromisa i politiku mirnog rešavanja pitanja Kosova i Metohije” rekao je Todosijević.

On je poručio da je Srbima na Kosovu i Metohiji izuzetno važno da se dođe do kompromisnog rešenja i da se poštuje svaki dogovor.

Todosijević napominje da je Zajednica srpskih opština za srpski narod na ovom podneblju krovno političko pitanje.

“Zajednica srpskih opština je međunarodna obaveza i ima za cilj rešavanje mnogih problema, odnosno poboljšanje uslova života Srba na Kosovu i Metohiji” istakao je Todosijević.

Gradonačelnik Opštine Zvečan Vučina Janković rekao je pozdravljajući prisutne da je svaki Petrovdan koji se obeleži kao Dan Opštine važan, jer potvrđuje da se narod izborio za još jednu godinu opstanka na Kosovu i Metohiji.

“Trudimo se da Opština Zvečan bude dostojna naših građana.  Stoga mi je čast da najavim da će se do kraja 2018. godine završiti vrlo važni projekti. Završićemo dva bazena za pijaću vodu, koji će rešiti pitanje vodosnabdevanja do završetka Regionalnog vodovoda.  Završava se i izgradnja sportske hale a i trotoari u Zvečanu dobijaju novi izgled” rekao je Janković.

On je najavio da će već sledeće nedelje, biti raspisan konkurs za dodelu pedeset stambenih jedinica.

“Ipak, gorući problem na kom moramo da radimo je zapošljavanje mladih ljudi” rekao je Janković.

Dan Opštine Zvečan obeležen je u duhu humanosti, pa su Dostani Đurić iz Lozišta i njenoj deci uručeni ključevi kuće u ovom selu, a od bratske opštine Stara Pazova  dobila je novčanu pomoć od 500 evra.

Predsednik ove opštine Đorđe Radinović uručio je najboljim đacima četiri zvečanske škole pomoć od po 200 evra a donirani su i paketi humanitarne pomoći, bogoslužbeni predmeti kao i sportska oprema lokalnim klubovima.

Povelju za posebna zalaganja na polju humanitarne delatnosti, Opština Zvečan je uručila predsedniku Odbora Vlade Republike Srpske za pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji Miloradu Arlovu a posebne zahvalnice uručene su i ustanovama kao i građanima – pojedincima za posebna dostignuća na polju obrazovanja, kulture i sporta.

Svečanosti povodom Dana Opštine Zvečan prisustvovalo je mnoštvo delegacija bratskih opština a od danas, na tom spisku nalazi se i Opština Čelinac u Republici Srpskoj.

“Mi u Čelincu ali i Srbi u Republici Srpskoj uopšte imamo posebnu emociju kada su u pitanju Srbi sa Kosova i Metohije i čast mi je danas biti ovde sa vama” rekao je nakon potpisivanja povelje o bratimljenju predsednik SO Čelinac Dejan Kurtinović.

U kulturno-umetničkom delu programa nastupili su članovi KUD-a “Zvečan”.

Comments

Pročitaj još