• Početna>
  • Vesti>

Analitičari u Prištini: Nemoguće formiranje vojske kroz ustavne promene

Albanski analitičari u Prištini ocenjuju da je trenutno transformacija kosovskih snaga bezbednosti (KSB) u vojsku, kroz ustavne promene, nemoguća.

Analitičari Bedžet Šalja i Kadri Kastrati, izjavili su prištinskim medijima, da je za sada, veoma teško ubediti srpsku zajednicu da glasa o ustavnim promenama.

Prema njima, mandat i uloga kosovskih snaga bezbednosti mogu biti izmenjeni zakonom, ali to ne podržavaju međunarodni predstavnici.

“Jasno je da transformacija KSB-a čeka na zaključenje razgovora sa Srbijom. Srbija pokušava da dobije na ovome i u ovom slučaju je uvela transformaciju KSB-a, povezujući je sa Zajednicom srpskih opština. Trenutno, nemoguće je promeniti Ustav za transformaciju KSB-a, a bez saglasnosti srpske zajednice. Za sada, Srbi ni na koji način neće dati svoj pristanak na ovu transformaciju”, rekao je Šalja.

Zbog jasnog, protivnog stava srpskih poslanika oko formiranja vojske, i poziva zvaničnika vlasti u Beogradu Srbima na KiM da ne pristupaju KSB-u, kosovska vlada pre izvesnog vremena pokrenula je “plan B” za transformaciju te ove organizacije.

Novi plan, kako se navodi, predviđa period od 10 godina, tokom kojeg će biti izvršena tranzicija.

Zakonski paket koji se odnosi na organizacionu strukturu KSB-a poslat je kancelariji premijera i nakon što prođe kroz proceduru biće predstavljen kabinetu vlade.

Zatim se šalje na glasanje u skupštinu. Dokument ne predviđa odmah transformaciju, kako što je pokušano pre četiri godine, već će ukloniti neka ograničenja u vezi sa kapacitetom, mandatom i misijom KSB-a.

U kancelariji premijera potvrdili su da je zakonski paket za KSB poslat iz relevantnog ministarstva, da je stigao u vladu, ali da se još nije našao na sednici vlade.

“U interesu vlade je da se ovo dogodi što pre, ali uvek u saradnji sa strateškim partnerima”, naveli su iz kancelarije premijera za Kohu ditore.

Izvor: RTS

Foto: Rojters

 

Comments

Pročitaj još