Sedam mesta za srpske sudije

U prostorijama policijske akademije u Vučitrnu organizovan je pismeni test iz krivičnog prava koji su polagali kandidati za sudije osnovnih sudova na Kosovu. Na kraju će biti primnjeno 37 novih sudija, dok je sedam mesta rezervisano za sudije iz srpske zajednice.

Proces testiranja kandidata za sudije Osnovnih sudova na Kosovu počeo je pre dva meseca. Prošlog meseca održan je prvi kvalifikacioni test, kandidati koji su uspešno prošli ovo testiranje polagali su pismeni test iz krivičnog prava.

“Imamo 134 kandidata, svi oni koji uspešno prođu ovaj test kasnije će biti pozvani na pojedinačne intervjue. Oni koji budu ocenjeni odgovarajućom ocenom zauzeće slobodna sudijska mesta. Ukupan broj sudija koji će biti primljen je 37, od čega je 30 mesta rezervisano za pripadnike albanske zajednice, a sedam mesta za srpsku zajednicu”, izjavio je Nenad Lazić, sudija Apelacionog suda i član komisije.

Najuspešniji kandidati će na kraju procesa biti raspoređeni prema potrebama Osnovnih sudova na Kosovu.

“Ne baš naivno, ali potrudio sam se da uradim najbolje što mogu. Mnogo je kandidata, konkurencija je ozbiljna, nadam se da će biti dobro. Test je bio težak, radilo se o krivičnoj materiji, nije naivno ali nije ni nerešivo. Kvalifikacioni test je bio znatko teži, ali u svakom slučaju bilo je naporno. O integraciji pravosuđa mislim da ako već nije moglo drugačije, onda dobro što je ovako. Bolje da bude neko, nego da bude nikakvo pravosuđe”, rekao je kandidat, Siniša Borisavljević.

Pismeni test iz krivičnog prava trajao je pet sati, rezultati ovog testiranja biće objvljeni za deset dana. Kandidati koji budu nezadovoljni ocenom, imaće pravo žalbe. Već sutra kandidati polažu test iz građanskog prava, nakon čega ih očekuje usmeno testiranje.

 

Izvor: Radio Kontakt plus

Foto: RTK2

Comments

Pročitaj još