Samoopredeljenje tužilo Haradinaja zbog povećanja plata

Pokret “Samoopredeljenje” podneo krivične prijave protiv premijera Kosova Ramuša Haradinaja i 17 drugih zvaničnika zbog nezakonitog povećanja plata.

Poslanica Aljbuljena Hadžiju je nakon predaje prijave izjavila da je reč o sukobu interesa i da je povećanje neprihvatljivo jer je u suprotnosti sa Zakonom o platama.

Ona je najavila mogućnost podnošenje krivičnih prijava i protiv sudija Ustavnog suda Kosova koji su ocenili da je žalba Samoopredeljenja u suprotnosti sa Ustavom i zakonima Kosova.

Prema njenim rečima, Samoopredeljenje nije protiv povećanja plata za pravosudni sistem ali to treba da se ostvari u skladu sa zakonom.

Haradinaj je u decembra 2017, 100 dana po stupanju na dužnost, udvostručio svoju i plate svojih najbližih saradnika, pa je njegova plata sa 1.500 evra povećana na 3.000 evra.

Po toj odluci, koja je suspendovana do odluke Ustavnog suda, pet zamenika premijera bi imalo plate od po 2.500 evra, ministri po 2.000, zamenici ministara po 1.150 evra, šef osoblja premijera 1.850 evra, a njegovog zamenik 1.400. Šef kabineta premijera bi dobio 1.670 evra, dok bi politički savetnici premijera primali između 1.100 i 1.340 evra.

Povećanje plata premijeru, zamenicima i ministrima automatski povećava plate predsednika i sudija Vrhovnog suda, državnog tužioca, predsednika i sudija Apelacionog suda i predsednika i sudija osnovnih sudova, kao i tužilaca na tim nivoima, pošto su njihove plate zakonom vezane za plate premijera, zamenika premijera i ministara.

Tim povodom Ustavnom sudu obratili su se poslanici opozicionog Samoopredeljenja.

Ustavni sud je ocenio da “nije dokazano da odluka o povećanju plata predstavlja pitanje ustavnog nivoa”, kao i da iz argumenata podnosilaca “ne proizlazi da je Skupštini povredjeno ili onemogućeno izvršenja ustavnih nadležnosti za usvajanje i sprovodjenje državnog budžeta”.

 

Izvor: Radio Kim / Beta

Comments

Archives

"This project was funded through a U.S. Embassy, Pristina grant.  The opinions, findings, and conclusions or recommendations expressed herein are those of the Author(s) and do not necessarily reflect those of the Department of State."

"Ky projekt u financua përmes grantit të Ambasadës Amerikane në Prishtinë. Mendimet, përfundimet dhe konkludimet apo rekomandimet e shprehura këtu janë të Autorit(ëve) dhe jo medoemos pasqyrojnë qëndrimet e Departamentit të Shtetit."

“Ovaj projekat je finansiran preko granta Američke Ambasade u Pristini. Mišljenja, stavovi i zaključci ili preporuke sadrzane ovde pripadaju autoru(ima) i ne izrazavaju neophodno stavove State Departmenta."